Японците следят изкъсо валутните пазари

Йената поскъпна срещу еврото и долара след като спекулациите, че икономическото възстановяване ще е по-бавно накараха инвеститорите да намалят апетита си към риск и да потърсят сигурност. През изтеклата седмица на пресконференция заместник финансовия министър на Япония се изказа, че правителството ще наблюдава валутните пазари отблизо. Пазарните участници приеха това като сигнал, че Япония не одобрява прекаленото поскъпване на йената и ако то продължи, можем да станем свидетели на словесни или директни интервенции.
Лидерите на осемте най-развити страни и групата на петте най-големи развиващи се пазари се разбраха на проведеното заседание на Г8 да не девалвирате техните валути за да стимулират експорта на страните си. Те също се изказаха за стабилна и добре функционираща международна парична система. Липсата на изказвания от страна на Китай срещу водещата роля на долара в световните валутни резерви подкрепи зелените пари. Слабите данни за потребителското доверие е САЩ също показаха, че възстановяването няма да е бързо и доведоха до поскъпване на щатската валута. През месец юли потребителското доверие изчислявано от Мичиганският университет се понижи до 646 пункта спрямо 70,8 пункта през юни. Същевременно инвеститорите очакваха то да се повиши до 71,1 пункта. Търговския дефицит в САЩ за месец май се сви повече от очакваното до девет годишен минимум от 26 милиарда долара. През месец април показателя бе на ниво от 28,8 милиарда долара, а инвеститорите очакваха да нарасне до 30 милиарда долара.
Днешният икономическите календар е изключително беден. Едно от малкото събития които можем да откроим е доклад за Федералния бюджет на САЩ за месец юни. Прогнозите са да бъде отчетен дефицит от 78 милиарда долара спрямо 189,7 милиарда през май.
Златото поевтиня след като по-скъпия долар и понижаващите се цени на петрола понижиха търсенето на ценния метал като алтернативна инвестиция и за хеджиране срещу инфлацията. За изтеклата седмица златото поевтиня с 2% докато зелените пари поскъпнаха с 0,4%. Фючърсите със срок на доставка месец август понижиха цената си с 3,70 долара или 0,4% до 912,50 долара за тройунция. Цената за незабавна доставка на борсата в Лондон се понижи с 45 цента до 911,90 долара. Според изследване на водещите анализатори мнозинството очакват понижението на цената на ценния метал да продължи и през настоящата седмица.
Петролът, използван от някои инвеститорите като индикатор за инфлация, загуби над 10% от стойността си за изминалата седмица. Това е най-силният седмичен спад на цената на черното злато от януари месец насам. Като основна причина може да посочим опасенията на инвеститорите, че по-бавното възстановяване може да понижи търсенето на петрол. Фючърсите със срок на доставка месец август поевтиняха с 52 цента или 0,9% до 59,89 долара за барел, което е първото им дневно затваряне на цена под 60 долара от 19 Май насам. Спрямо върха достигнат на 11 юли 2008 от 147,27 долара за барел цените се понижават с 59%. Според Международното енергийно бюро потреблението на петрол ще нарасне с 1,4 милиона барела или 1,7% до 85,2 милиона барела на ден през 2010 година. Това се подкрепя от прогнозите на Международния валутен фонд, че световната икономика ще отбележи растеж от 2,5% през следващата година. Сортът брент търгуван в Лондон се понижи с 58 цента или 0,9% до 60,52 долара за барел. Според оповестен доклад ОПЕК увеличава производството си през юни за втори пореден месец. Единадесетте страни са произвели 26,2 милиона барела на ден, представляващо изпълнение на гласуваните намаления на квотите от 68% сравнено с изпълнение от 74% през предходния месец. Следващото заседание на картела е на 9 септември във Виена. За настоящата седмица мнозинството от водещите анализаторите очакват понижението на цената на черното злато да продължи.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *