Средновековната крепост “Кракра“ край Перник е с нова визия

Средновековната крепост “Кракра“ край Перник е с нова визия, която я превръща в местния Монмартър, разказа за БТА директорът на Културно-информационния център в Перник Кирил Манов.
От няколко седмици мястото стана любим кът не само на перничани, на гостите на града, но и на артисти, художници и музиканти. Крепостта грейна под светлината на прожекторите на позабравения доскоро исторически хълм.
Малко известната средновековна крепост на болярина Кракра е с амбиции да конкурира Царевец, отбелязаха експертите. Нощем осветените стени се виждат заедно с националното знаме от центъра на града и международния път София-Скопие, който преминава под крепостта. Направено е и алейно осветление. За сигурността на посетителите се грижи денонощна охрана.
Всички ценители на историческото ни минало могат да се сдобият с камък от градежа на средновековната твърдина. Експонатът датира от Х-ХI в. Истинността му се удостоверява със сертификат. Камъните се продават на символична цена, макар че вече посетители са платили и по 50 лв. за брой.
Подготвят се копия на култови предмети, битови и керамични съдове, открити при разкопките. Ще бъдат направени две метални платформи, от които туристите със специално монтирани бинокли ще могат да се насладят на откриващата се гледка.
Смята се, че боляринът Кракра е имал 35 крепости в Голо бърдо и Витоша. На отсрещния хълм „Кървавото“ в една от пещерите е живял св. Иван Рилски, който е закрилник на Перник. Описание затова е дадено в самото житие на светеца. В по-далечна перспектива общинската управа възнамерява да превърне пещерния хълм в поклонническо място.
Стенобойни машини, използвани при заснемането на чуждестранни филмови продукции са в процес на монтиране на „Кракра“. Те са дарение от кметството в село Рударци и частна строителна фирма. Двата катапулта досега бяха част от декорите на изкуствената крепост „Алезия“ край с. Рударци, на която бе заснет филмът „Спартак“. Машините са действащи, всяка от тях се тегли от по 12 впрегнати биволи.
Пернишката крепост все още няма своята „Сакре кьор“. Общината обаче кандидатства с проект на стойност 2 100 000 лв. за възстановяване на част от съоръженията на древната крепост. Засега символично кметът на града Росица Янакиева и най-възрастната самодейка 84-годишната Лидия Добревска засадиха здравец до стената на базиликата. Здравецът е донесен от баба Лидия от двора на Рилския манастир.
След броени дни тук започва втора лятна археологическа експедиция за ученици. Тя се ръководи от археолога Василка Паунова и ще протече под надслов „Перник – за утре“. Двадесет ученици на две смени ще правят разкопки на Зарина нива, където се е намирал некрополът на крепостта.
Вече се подготвят картини с изображения на древната крепост, които ще се продават на хълма. Както в парижкия Монмартър художници ще рисуват на специално отредени за целта места. Скоро ще бъде назначен и екскурзовод, обеща кметът Росица Янакиева. Средновековната крепост става вече обект на културен туризъм.
Тук за първи път младежи посрещнаха организирано първото юлско утро, пеейки хита „Джулай морнинг“. Възстановен бе изоставен от 60-те години на миналия век граовски фолклорен събор. На хълма се събраха 800 изпълнители от целия регион и се състезаваха в надиграване и надпяване. В началото на юли бе организиран рок концерт и младежи събраха благотворително 300 лв. Средствата ще се инвестират във възстановяване на крепостта. Със званието „почетен гражданин“ бе удостоен авторът на трилогията за воеводата Кракра акад. Антон Дончев.
Пернишката крепост е създадена след 809 г. Смята се, че сегашната крепост е построена по времето на хан Омуртаг, когато селището влиза в пределите на българската държава и става гранична крепост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *