1000 лв. средна заплата през 2016 г. прогнозира БАН

Безработицата ще остане висока, средната заплата, която бе 808 лв. през 2013 г., ще достигне 1000 лв. през 2016-а, а икономиката много бавно ще набира скорост. Това са прогнози от новия годишен доклад на Института за икономически изследвания на БАН.

Безработицата ще се задържи над 12% още поне 2 години, а икономическият ръст ще е слабичък – 2.4% догодина и 3% през 2016 г., тоест много под темповете преди кризата, смятат авторите на доклада, които вчера го представиха пред медиите. В обзора си за 2014 г. икономистите от БАН са поставили фокус върху темата за бедността и неравенството. Затова специално място в него е отделно на задлъжнялостта на населението.

Борис Гюров от БАН цитира проучвания, според които спукването на кредитния и имотния балон е изпълнило българите с нежелание да теглят заеми и с недоверие съм банките. 76% от анкетираните смятат, че условията за кредити са прекалено тежки. 4 от 5 анкетирани са убедени, че лихвите и таксите по кредитите са прекалено високи. 2/3 от анкетираните намират процедурите на банките по кредитирането за непрозрачни и че информацията за заемите е подвеждаща или непълна. Почти половината твърдят, че банка и клиент изобщо не са равнопоставени. Особено красноречив е фактът, че 55% от хората биха прибегнали до кредит от банка само при „крайна неотложност“.

Делът на домакинствата, които имат някакви кредити, е паднал от 33.8% през 2009 г. до 22.8% миналата година, посочи Гюров. Наред с това се очертава тенденция за все по-дълги закъснения в обслужването на кредитите в сравнение с 2009 г., особено при жилищните ипотеки.

Едва 46.7% от анкетираните семейства твърдят, че нямат проблем с обслужването на заемите. Това означава, че над половината се затрудняват с погасителните вноски. Всъщност всяко седмо домакинство признава, че доходите му са прекалено ниски спрямо вноската по кредита и не смогва с плащането й.

Клиентите на банките закъсват по две основни причини. 2/3 от тях посочват, че страдат от хроничен недостиг на финансови средства и доходи. Половината в тази група са пострадали от едностранна промяна в договора, най-често вдигане на лихвата от страна на банката. Една трета са посочили, че е настъпила „злополучна промяна“ в доходите на домакинството“ – загуба на работа, забавени заплати, внезапно разболяване и разходи за лечение и т.н.

Кредитен туризъм и концентрация на банки прогнозира вчера друг от авторите на доклада – доц. Григор Сарийски. Според него след промените в Закона за потребителския кредит все повече хора ще потърсят по-ниски лихви и ще сменят банката кредитор, защото ще могат да погасят предсрочно задължението си без такса или глоба.

ТЕНДЕНЦИЯ

Сарийски отбеляза, че и през 2013 г. е имало доста активно и дори агресивно рефинансиране на кредити, което той нарече “ крадене на надеждни клиенти“, тъй като някои банки са изкушавали тези клиенти с много ниски лихви и други преференции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *