295 млн. евро за борба с бедността планира кабинетът за 7 г.

За седем години в рамките на програмния период 2014-2020 г. страната ни планира да вложи 295 млн. евро в мерки за борба с бедността и всяка форма на дискриминация. Сумата включва европейските средства по ОП „Развитие на човешките ресурси“ и националното съфинансиране и е над 1/3 от целия бюджет на програмата – близо 1 млрд. евро. Вчера работният вариант на оперативната програма бе публикуван за обществено обсъждане, като за първи път се появиха официално и парите по приоритетни оси. Очаква се страната ни да подпише Споразумението за партньорство с ЕК в средата на годината. Специално за „Човешки ресурси“ социалното министерство има намерение да пусне някои от мерките предсрочно.

Към 2020 г. бедните българи трябва да са с 260 хил. по-малко. Друга основна цел пред страната е дотогава не по-малко от 76% от хората между 20 и 64 г. да са заети. Затова 56 на сто от целия бюджет на програмата ще бъдат насочени към мерки за заетост. И за двете основни цели страната трябва „да положи значителни усилия“, пише в документа. Основанието за това е, че европейските инвестиции през изминалите 7 години от първия програмен период не са помогнали за смекчаване на регионалните различия у нас, а напротив – задълбочили са ги. „Териториалните различия и социално-икономическите неравенства са причинно-следствен фактор, пораждащ бедност. Териториалните контрасти се задълбочават от общото неравномерно разпределение на инвестициите и като цяло те продължават да задържат общия икономически растеж на страната“, пише в документа.

Към момента половината от населението у нас живее в риск от бедност или социално изключване, като най-тежко е положението на хората от Югоизточния район – 56.3% от тях са в това положение. Нивото на заетост е намаляло, вместо да се увеличи, и страната ни изостава значително от заложеното като цел. Нивото на заетост сред хората между 20 г. и 64 г. сега е под 64% при цел от 76% към края на 2013 г. През 2008-2010 г. хората в бедност са се увеличили с над 41 хил. За последните пет години (трето тримесечие на 2013 г. към трето тримесечие на 2008 г.) броят на заетите между 20- и 64-годишна възраст е намалял с над 370 хиляди души, а равнището на безработица се е увеличило над два пъти – от 5.1% до 12.0%.

Картата на бедността очертава драстични различия в териториален план. През 2010 г. най-висок размер на линията на бедност има столицата – 451 лв., с равнище на бедност 18.8%, а с най-нисък размер на линията на бедност е област Търговище – 183 лв., където равнището на бедност е 17.3%. Продължителното запазване на високото равнище на дълготрайна безработица в Северозападния район се превръща в остър социален проблем, се посочва в проекта.

ОБХВАТ

„Човешки ресурси“ ще насочи усилия и към здравния сектор, защото картината и там е драматична. По данни на Българския лекарски съюз средно по 500 лекари напускат страната годишно, а 80% от младите лекари в България изявяват готовност да работят в чужбина. Половината от работещите специалисти у нас са на възраст между 45 г. и 60 г. Намалява и броят на заетите места за специализация на младите лекари. За 2011 г. незаетите са били 656, за година са се удвоили, а през 2013 г. вече са скочили до 1857. „Специалности, в които не е възможно да се сключи договор с НЗОК, т.е. няма финансови стимули за работа, каквито например са спешната и съдебната медицина, са с остър недостиг на специалисти“, пише в документа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *