3.0% инфлация в еврозоната

Инфлацията в еврозоната се повиши през август с 3,0% на годишна база, достигайки 10-годишен връх, като се очаква тя да продължава да нараства и през следващите месеци, показват данни на Евростат.

България е 5-та в ЕС по най-голяма инфлация

Economic.bg

Индексът на потребителските цени (CPI) се повишава през август с 0,4% спрямо юли, като спрямо година по-рано инфлацията се ускорява до 3,0% от 2,2% през юли, докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-слабо повишение с 2,7 на сто. Това е най-високата годишна инфлация сред 19-членки, споделящи еврото, от последните месеци на 2011 г. и далеч над целевото ниво на Европейската централна банка от около 2 на сто, информира economynews.bg.

Увеличението на инфлацията през август се дължи отново на високите разходи за енергия (повишение с 15,4% спрямо година по-рано), но и цените на храните също се повишиха (с 2,0%). Необичаен ръст с 2,7% отчитат и цените на неенергийните промишлени стоки, обяви Евростат.

Рекордна инфлация в ЕС - Труд

Труд

Данните вероятно ще разтревожат ЕЦБ, която многократно повиши прогнозите си за инфлацията през тази година, но реалните данни надхвърлят прогнозите й, като се очаква растежът на цените да достигне връх едва към края на 20201 г.

Въпреки че членовете на ЕЦБ признават, че са подценили ценовия натиск в краткосрочен план, те продължават да посочват слабите показатели за основната инфлацията като подкрепящо доказателство за провеждана разхлабена стимулираща парична и лихвена политика.

Основната инфлация, която изключва цените на храните и горивата, обаче също се повиши през август, нараствайки с 2,0% на годишна база след повишение с 1,6% през юли.

Следващото заседание на ЕЦБ ще се проведе на 9 септември и на него трябва да вземе решение относно темповете на закупуване на облигации през следващото тримесечие (програмата за „количествени облекчения“).

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *