30% от горивата в България с неплатени данъци

България все още не успява да се справи със сивия сектор в търговията с горива, а загубите се изчисляват в милиарди левове пропуснати ползи за бюджета. Всеки втори литър вносен бензин е с неплатени данъци. Това заяви шефът на „ЛУКойл България“ и председател на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Валентин Златев вчера. Според него годишно загубите за бюджета се равняват на около 1 млрд. лв. През 2016 г. пък в страната били влезли 54 танкера, за които имало съмнения, че не са платили всички налози към хазната.

„Сивият сектор на горива у нас е около 30%, това ни поставя на челно място в Европа“, заяви Златев на първата годишна среща на БПГА. Той разкритикува работата на контролните органи. „Когато Министерство на финансите признава, че около 40% от горивата са в сивия сектор, според вас има ли контрол?“, запита риторично той.

Според икономисти и експерти обаче делът на сивия сектор при горивата е дори още по-сериозен, а загубите достигат до около 1.5 млрд. лв. годишно. Изпъкнаха и сериозни разминавания в оценките. Експертът Красен Станчев изчисли, че загубите за бюджета са минимум 750 млн. лева годишно. Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията посочи, че индексът на скритата икономика, следен от институцията, намалява през годините, но злоупотребите с акцизи и ДДС са устойчиви и няма промяна. Според неговите изчисления злоупотребите в петролния сектор костват 1.2 -1.6 млрд. лева по-малко приходи в бюджета годишно. Търговията с петролни продукти има структуроопределящ характер и е основен източник на приходи в държавния бюджет, отчете от своя страна Розалия Димитрова от Агенция „Митници“. Тя посочи, че от акцизите върху търговията с петролни продукти в хазната влизат между 45 и 48% от общо събраните акцизи.

Парадоксът при вчерашното събитие е, че миналата година Комисията за защита на конкуренцията обвини в участие в картел шест от големите компании в петролния бизнес у нас и членове на БПГА – „ЛУКойл България“, „Еко България“, „Шел България“, ОМВ България, „НИС Петрол“ и „Петрол“. Отделно производството за установяване на господстващо положение бе започнато срещу „ЛУКойл Нефтохим“, но към момента резултат от работата по него няма. Международно проучване, за което „Сега“ писа, потвърди тези дни, че самата „ЛУКойл“ от години не е плащала данък печалба у нас.

Валентин Златев заговори за пореден път за бензиностанции, които продават бензин с разлика от 30-40 стотинки спрямо средните цени. Той не назова конкретни фирми, въпреки че най-вероятно говори за бизнесмена политик Веселин Марешки. „Половината от цената на горивата по бензиностанциите са данъци, т.е. условно казано, ако литърът е 2 лв. – произволно – 1 лв. отива в държавния бюджет автоматично, 34% е стойността на нефта, транспорта до България и преработката, 7% е логистиката, т.е. от рафинерията през тръба, вагони и цистерни да караме до базите, а 8% са нашата издръжка – заплати, строителство, инвестиции, ток, вода и т.н. заедно с печалбата. Откъде там могат да се спестят 30-40 ст., аз не знам и бих се радвал някой публично да обясни“, заяви Златев. Това, че сме с най-голям процент на сив сектор в Европа, означава, че няма достатъчно контрол, смята той.

Според шефа на НАП обаче проблемът със сивия сектор не е точно такъв. По думите на Бойко Атанасов това е, все едно „да решаваме 22-ра задача от 22-ра страница, но да сме в различни учебници по математика“. „Нека ползваме цифрите и фактите такива, каквито са. Искам да седнем на една маса, да извадим цифрите и да решаваме една и съща задача“, заяви той. Според Златев пък споровете могат да бъдат изгладени, ако се създаде обществен борд, в който да участват митниците, данъчните, партии и др. Целта е да се сравни получената информация, да се види къде има пробойни и как проблемите могат да се решат.

Под секрет

В България има общо 4 петролни рафинерии, като единствено „ЛУКойл Нефтохим“ официално внася нефт, интересно е какво внасят другите, коментира Валентин Златев. Той отчете, че пристанището „Росенец“ на „ЛУКойл Нефтохим“ има 638 измервателни уреда и 6000 пломби. Златев отново изтъкна, че има проблеми при отчитането в Българската акцизна централизирана информационна система. По този повод миналата година бе внесен сигнал в прокуратурата. „Докладът вече е готов, но е засекретен“, обясни Златев.

На нов глас

Строги мерки срещу сивия сектор поискаха отново от петролната асоциация. Едно от предложенията е по подобие на Полша нелегалната търговия да се наказва със затвор или с отнемане на автомобила. Става дума за нерегламентирано зареждане от така наречените ведомствени бензиностанции, информира в.Сега. „Никой не би си рискувал колата, за да кара с 20 стотинки по-евтино гориво, което очевидно е с неплатен акциз и ДДС“, коментира Делчев. Той обясни, че е масова практика да се откриват фирми еднодневки, които се закриват, когато дойде времето за плащане на данъци. Наред с това популярни търговски вериги и сега правели измами при търговията с горива, а контролните органи знаели за това, но не реагирали.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Един коментар към “30% от горивата в България с неплатени данъци

  • 03.12.2018 на 12:07
    Permalink

    А, ве, милицоонер, ти си най-големият бандит в България, барабар с доносника Доган.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *