53% от българските предприятия попадат в категорията „малки предприятия“

Около 53% от българските предприятия попадат в категорията „малки предприятия“, показват данни от анализ на европейската статистическа Евростат за 2017 година. В тази категория – от 0 до 50 работни места – най-висок е делът на фирмите, които са имали персонал до 10 души – близо 90% от малките предприятия у нас са били в този формат, съобщава БТА.“малки предприятия“.

Резултат с изображение за малки фирми

Близо 22% е делът на средните предприятия, в които са работят между 50 и 250 човека. Големите финансови предприятия с над 250 човека са съставляват около 25% от предприятията.

Данни на родни експерти обаче отчитат, че над 90% от работещите предприятия и фирми у нас попадат в сегмента малки и средни предприятия, които формират близо 60% от БВП на страната.

Според данни на НСИ най-голям е бил делът на малките и средни предприятия в областта на търговията и ремонта на автомобили – над 140 хиляди фирми у нас се занимават с подобна дейност.“малки предприятия“.

В Топ 5 по численост на фирмите, които се занимават с различна нефинансова дейност попадат още предприятията, които се занимават с професионална или научна дейност – над 43 хиляди; предприятия от преработващата промишленост – над 33 000; фирми свързани с хотелиерство и ресторантьорство – над 27 000; както и фирми за търговия с недвижими имоти – над 24 000.

Най-висок е бил делът на заетите лица у нас във фирмите, които са се занимавали с преработваща промишленост – над 500 хиляди души, от които близо 490 хиляди лица са били заети в частния сектор.

По брой наети лица следват фирмите, които са се занимавали с търговия или ремонт на автомобили – над 380 хиляди души са работили в тази област, предимно в частния сектор.

В хотелския и ресторантьорския бизнес са били заети около 114 хиляди души, от които 111 хиляди в частния сектор, информира economynews.bg.

В строителството са се трудили над 113 хиляди души, от които над 110 хиляди – в частния сектор.

Според бизнес анкетите на НСИ около 30 процента от промишлените предприятия или почти всяка трета фирма с подобна насоченост – са посочили като основен проблем, който затруднява дейността им – липсата на квалифицирана работна сила.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *