700 къщи за гости са построени с пари от ДФ „Земеделие“

700 къщи за гости са построени с европейски средства, раздавани от ДФ „Земеделие“, съобщи в ефира на bTV земеделският министър Румен Порожанов. Около 5 до 10 на сто от тях обаче не се използват с цел развитие на туризъм, а за лични нужди, допълни още той.

В тези къщи не се изпълнява заложения бизнес план да има натовареност от поне 200 дни. Според него е възможно и бизнеспланът да е труден за реализиране и затова досега санкции не са налагани. Има направени само предписания за отстраняване на проблеми.

Министърът посочи, че проблемите в Програмата за развитие на селските региони идват от лоша нормативна уредба и слаби изисквания и контрол.

Порожанов направи и коментар по повод проверката за двойния стандарт в храните, станала тема и на извънредно министерско заседание. Той съобщи, че резултатите ще станат ясни между 15 и 22 юни.

Преди около месец бяха идентифицирани пет групи стоки, които да бъдат изследвани – детски храни, сокове, шоколадови изделия, млечни, месни, газирани напитки, добави той.Експерти са определили показателите, които да бъдат изследвани продуктите и са купени над 30 вида стоки от чужди супермаркети, добави Порожанов.

Изследванията ще се правят в наши акредитирани лаборатории и ще засегнат няколко аспекта. Един от тях ще е сравнение на етикета за това дали има разлики в състава и на какво се дължи ако има. Ще се провеят и сравнят и цените на продуктите.

„До момента нямаме данни да има стоки, които са вредни за здравето“, категоричен е земеделският министър, информира investor.bg.

По повод родното производство на плодове и зеленчуци Порожанов заяви, че последните години се е подобрило подпомагането на държавата към производителите и има редица инвестиционни мерки – складове и хладилни бази.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *