САЩ обмислят нови правила след борсовия срив

„Блумбърг“

Американската Комисия за ценните книжа и фондовите борси (SEC) обмисля регулаторни промени, които да забавят борсовата търговия в периоди на сериозен спад на пазара, макар че агенцията все още не е стигнала до заключение за причината за срива от миналата седмица. Това споделиха двама запознати, пожелали анонимност, тъй като все още се провеждат консултации по предложението.
Длъжностните лица от SEC преценяват дали трябва да бъдат наложени еднакви ограничения на всички борси за компании, чиито акции са паднали с определен процент, заявиха източниците. Агенцията проучва дали не е удачно някои от новите правила да включват и времеви фактор предвид факта, че някои от резките сривове, които се случват за минути, може да са по-пагубни за пазарите, отколкото спад в продължение на няколко часа, поясни един от източниците.
Щатските регулатори и борсите се опитват да определят какво се е случило, след като акциите паднаха на 6 май, заличавайки временно над $1 трлн. пазарна стойност след срива, предизвикан от масова компютъризирана търговия. SEC и Комисията по търговия със суровинни фючърси (CFTC) разпространиха съвместно изявление, в което се твърди, че спадовете на отделните книжа са „несъвместими“ с доброто функциониране на пазарите, като обещават да въведат „структурни“ промени, ако е необходимо.
Говорителят на SEC Джон Нестър отказа да коментира разговорите в агенцията. Законът обаче притиска SEC за отговори.
„Светкавичният срив бе изключително тревожен, коментира конгресменът демократ от Пенсилвания Пол Канджорски в изявление, което насрочва за 11 май изслушванията по разследване на инцидента. Не можем да допуснем технически проблеми, вратички в регулацията или човешки грешки да плашат пазарите и да предизвикват паника.“

Компютърен проблем

Канджорски е изпратил писмо до председателя на SEC Мери Шапиро с искане агенцията да представи мнението си за инцидента и да мобилизира властта, с която разполага, за предотвратяване на бъдещи сривове.
SEC все още е в начален стадий на проучване на пазарните данни и не е намерила доказателства, че неправилна търговия или компютърен проблем са предизвикали борсовия срив, заяви един от източниците.
Си Ен Би Си цитира „множество източници“ на 6 май, когато съобщи, че нюйоркската Citigroup Inc. може да е допуснала грешка при въвеждане на данни за транзакция. От Citigroup отрекоха да има доказателства, че са допуснали грешка – заключение, подкрепено и от CME Group Inc.
„Според нашето разследване слуховете, че Citi са допуснали грешка в търговията, са неоснователни“, заяви говорителят на Citigroup Даниеле Ромеро-Апсилос.
Длъжностни лица от SEC са пуснали най-малко две вътрешни записки със схематично изложени пазарни механизми, за които се допуска, че може да са подпалили борсовия срив, съобщи запознат източник. В едната записка, която е отпреди два дни, е изложена публично обявена от длъжностни лица от борсата теория, твърдят източници, видели документа. Предположенията от втория документ не се знаят.
Членове на SEC са били свикани за инструкции по инцидента от търговския и борсовия отдел на агенцията във Вашингтон, споделиха източниците ни.
Според виделите документа една от записките в SEC разглежда теория, изказана и от говорителя на NYSE Euronext Рей Пелечия, според когото внезапните промени на цените на голям брой акции са достигнали т.нар. момент, в който се включва LPR контролният механизъм (бел. ред. – нов механизъм, въведен от NYSE, за контрол на волатилността на пазара, ограничаващ значителните движения на цените, които са резултат от автоматично изпълнение на ордери в много кратък период; при активирането си LRP автоматично конвертира пазара към статус „само наддаване“, като позволява на специалистите, брокерите и клиентите да добавят ликвидност и да отговорят на волатилността). Той е накарал борсата да забави търговията на тези книжа, за да не наруши договорените ограничения. Подобни инциденти позволяват на други борси да пренебрегнат ценовите квоти на NYSE.

Правила за всички

Сделките, изпратени към електронните мрежи, впоследствие са предизвикали спада, смята Лари Лийбовиц, изпълнителен директор на NYSE Euronext. Първата половина от срива с 998,5 пункта на Dow Jones Industrial Average вероятно отразява нормална търговия, но спадът бързо е набрал скорост, след като ордерите са претърпели промяна към ликвидност, която няма съответствие, коментира той в интервю.
Конкуренти на NYSE като Nasdaq OMX Group Inc. не използват LRP механизма. В съвместното си изявление SEC и CFTC изразяват опасения, че сривът може да е причинен от борси, които не са се придържали към всеобщата практика.
„Проучваме степента, до която коренно различните ограничения за търговията и борсовите правила може да са причина за волатилността“, казват регулаторите. Идеите, които са в процес на обсъждане, целят да уеднаквят принципите, които всички търговски платформи трябва да следват, когато цените започнат да падат главоломно.
Ако на всички борси бъде въведена система от координирани спирания на търговията и/или ценови лимити, която да предоставя периоди на почивка по време на големи пазарни спадове в рамките на един ден, отделните пазари няма да могат да вземат самостоятелни решения за търговията, смята Брет Мок, председател на Асоциацията на трейдърите на ценни книжа, в която се обединяват брокери и компании за управление на активи със седалище в Дариен, Кънектикът.
Увеличаващата се конкуренция е намалила броя сключени договори на NYSE и Nasdaq. По-малко от 30% от сделките на листвани на NYSE и Nasdaq компании се случват в системите им, като ордерите са се разпръснали из други 50 платформи. Повечето конкурентни платформи са изцяло електронни.
Редица законодатели, сред които сенаторът демократ от Делауеър Тед Кауфман, от миналата година настояват SEC да увеличи регулацията на пазарите, които разчитат на компютърни алгоритми, за да изпълняват хиляди сделки за секунди. Кауфман, който изрази опасения, че евентуалната манипулация или погрешна търговия може да причини криза, призова SEC да ускори реформите. „Никой не знае какво се случва на борсите, когато търговията тръгне надолу, заяви той след изненадващия срив. Всичко, което искаме от Комисията за ценните книжа и фондовите борси, е да разбере какво става.“



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *