Carrefour продава колумбийския си бизнес за 2,6 млрд. долара

Френската Carrefour се изтегля от един от не толкова важните си пазари, за да защити позициите си в ключови такива. Компанията е втората по големина верига за търговия на дребно и в момента търпи значителни промени под ръководството на новия главен изпълнителен директор Жорж Пласат. Той се стреми да намали разходите и дълга на фирмата. Решението за излизане от Колумбия следва това за напускане на Гърция и Сингапур.
Според изявлението на френската компания то е в съответствие със стратегията за фокусиране върху страни, в които търговската верига „държи или се стреми да развие водеща позиция“, пише “Маркет уотч“. Carrefour има 72 хипермаркета и 16 магазина в Колумбия.
Същевременно придобиването на актите на Carrefour от страна на Cencosud дава на чилийската компания голямо предимството в Колумбия. Както и други страни от Латинска Америка, Колумбия се радва на нарастващия размер на средната класа и лесния достъп до кредит.
За да финансира покупката си, Cencosud е сключил споразумение за взимане на заем от американската банка JP Morgan Chase в размер на 2,5 млрд. долара.
След обявяването на решението за продажба на колумбийския ѝ бизнес, акциите на Carrefour поскъпнаха с 6% и стигнаха най-високата си цена за последните шест месеца.
Френската търговска верига оперира и в България. На нашия пазар компанията навлиза през през 2009 г., като има магазини в София и в още четири града в страната.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *