Deutsche Bank излиза от Eurostoxx 50

Германската банка Deutsche Bank ще бъде извадена от индекса Eurostoxx 50 на водещите европейски компании, съобщава Ройтерс, базирайки се на видени от агенцията официални документи. Това е поредният удар срещу най-големия германски кредитор.

Резултат с изображение за Eurostoxx 50

Ходът, който до известна степен бе очакван, се случва в момент, в който банката изпитва трудности с постигането на устойчива дългосрочна печалба след редица промени в стратегията и управлението.

Германският борсов оператор Deutsche Boerse периодично преоценява списъка от компании в индекса Stoxx, използвайки данни за търговията, за да измери пазарната стойност и търговския обем и така да реши кои компании да включи в бенчмарка.

Акциите на Deutsche Bank са поевтинели с близо 38% от началото на годината досега.

Deutsche Bank каза в изявление по мейла, че е ангажирана със стратегията си за подобряване рентабилността на банката, информира investor.bg.

Очакваме това да подкрепи оценката на Deutsche Bank от страна на пазара и така да се увеличи пазарната ѝ капитализация“, каза кредиторът в изявлението. „Този ангажимент, както и продължаващите усилия за укрепване на банката, остават незасегнати от новината от оператора на индекса“.

Deutsche Boerse, която следи индекса Eurostoxx, е отказала коментар. Неин говорител каза, че резултатите от планираните промени в Stoxx, базирани на данни за търговията до края на август, ще бъдат оповестени на 24 септември.

В сряда се очаква Deutsche Boerse да обяви и ребалансиране на германския индекс DAX. Вторият по големина кредитор за частно банкиране в Германия Commerzbank вероятно ще изгуби позицията си в германския показател на сините чипове заради свиващата се пазарна капитализация и по-ниския обем търговия.

„Дойче банк“ (на немски: Deutsche Bank AG) е една от най-големите търговски банки в Европа (пазарна капитализация за 2017 около 28 милиарда Евро)[1].

Активите ѝ са 1,59 трлн. евро, което е около 50% от размера на германската икономика.[2] Банката е 2-ра по раздадени кредити и 3-та най-слабо капитализирана сред 10-те най-големи европейски банки. [3] Дойче банк е на трето място по брой клиенти в Германия с 24 млн. клиенти (декември 2009)

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *