Deutsche Bank сравнява блокчейн технологията с Интернет

Интересна графика, съставена от Deutsche Bank, сравнява еволюцията на ранния етап на интернет и блокчейн технологията.

 Тя показва, че двете имат сравнително сходни трудни начала, но в крайна сметка първата получава по-масово приемане от втората.Deutsche Bank сравнява блокчейн технологията с Интернет.
Резултат с изображение за „Deutsche Bank“

Интернет срещу блокчейн

В днешно време е трудно да си представим нормален живот без постоянен достъп до световната мрежа. Интернет беше едно от най-разривните и гениални творения на 20-ти век.

Блокчейн, от друга страна, беше смятан за подобна разривна и интелигентна технология през 21-ви век от мнозина. Наскоро Deutsche Bank публикува графика, която показва как двете са започнали, настоящия момент и очакваното бъдещо приемане. Отляво се вижда броят на интернет потребителите в милиони, а вдясно – броят на потребителите на блокчейн портфейли (отново в милиони).

Графиката показва, че и двете са имали бавен старт, особено през първите няколко години. Също така графиката разкрива, че след осем години съществуване Интернет е разполагал с около 500 милиона потребители, докато през същия период блокчейн е бил с приблизително 50 милиона. Тази десетократна разлика се проектира по цялата графика, информира cryptodnes.bg.

Интернет също изискваше по-малко от 25 години, за да достигне над четири милиарда души по целия свят. Прогнозата на Deutsche Bank за масово приемане на блокчейн предполага, че след четвърт век той ще бъде използван от около 350 милиона.Deutsche Bank сравнява блокчейн технологията с Интернет.

Резултат с изображение за „Deutsche Bank“

Въпреки че Интернет изглежда доста по-доминиращ, наскоро Чанпен Джао изказа различно мнение. Изпълнителният директор на най-голямата борса за криптовалути по обем, Binance, заяви, че „блокчейн ще има по-голямо влияние върху нашето общество от интернет“.

Трудно начало

Въпреки безспорното въздействие на Интернет върху света, той имаше труден първоначален период на приемане. Историята разкрива, че той е създаден някъде през 60-те години в много различна форма от това, което е днес. Въпреки това, чак в края на 80-те и началото на 90-те започва да се приема в Европа, Австралия и в крайна сметка Азия.

Резултат с изображение за „блокчейн“

Но дори след толкова години съществуване в някои форми, беше скъпо да се използва и се явяваше безнадежднo. Най-големият доставчик на интернет в САЩ през 90-те години таксува $9.95 / месец за 5 часа неограничен достъп, а всеки допълнителен час струва $2.95.

С всички подобрения като въвеждането на DSL, 3G, 4G и т.н., Интернет се превърна в много по-добра версия на себе си през следващите две десетилетия. Скорошен доклад показва, че днешната скорост е 136 по-бърза, отколкото е била тогава. Освен това, достъпът до интернет е над 90% по-евтин.

Резултат с изображение за „блокчейн“
 Какво общо има това с блокчейн? Е, просто казано, последният е в началния си етап, където обещанието за бъдещите му развития е по-значително от действителното му използване, поне според някои невярващи. По подобен начин има предизвикателства с разходите и мащабируемостта, които в крайна сметка пречат на масовото му приемане.

С казаното дотук, блокчейн измина дълъг път за сравнително краткия си период на съществуване. Потребителите могат спокойно да приемат, че подобренията ще продължат с намаляване на разходите, по-голяма мащабируемост и по-бързи транзакции.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *