eBay очаква бум на онлайн търговци за 2018 г.

eBay направи свое проучване, според което началото на новата година е период за започване на нови начинания, това важи в пълна сила и за стартирането на онлайн бизнес, сочи проучването на водещата платформа за онлайн търговия.

Впечатляващо е колко успешни са били миналогодишните български новорегистрирани  търговци според данните от направените продажби. Най-успешните 10 дебютанти от България през 2017 г. са реализирали оборот от над 3 млн. лв. за миналата година, което прави средно 300 000 лв. само за първите 12 месеца активност на онлайн платформата. Някои имат оборот от над 1 млн. лева. (по данни на eBay, водещи 10  търговци регистрирани от България през 2017, по обем на оборота)

По данни на eBay, най-популярните категории новорегистрирани бизнеси от България са в областта на електрониката, стоки за дома и градината, авточасти и аксесоари, мода и стоки с колекционерска стойност.

Тези нови бизнеси са добавили към вече наличното разнообразие от продукти в eBay над 92000 артикула. Най-популярните нови продукти предлагани от България са:

КласацияПродуктБрой артикули
1Автомобилни гуми           24 411
2Тениски           21 339
3Якета и палта              6 960
4Рокли              5 144
5Блузи и ризи              3 989
6Картини              2 527
7Пуловери и суитчъри              2 467

 

Новодошлите на платформата веднага започват да продават на международните пазари, като повечето от тези успешни търговци реализиран презокеански продажби. Сред най-успешните нови търговци на платформата има такива осъществили продажби в 59 чужди държави. (данни на eBay, среден брой пазари на износ за 10-те най-добри търговеца по оборот, регистрирани през 2017 от България)

Интересен факт – пиковият час за нови регистрации е между 15 и 20 часа местно време, но само 5% от новите регистрации са направени през мобилно устройство.

Иля Кретов, Ггнерален директор на eBay отговарящ за новите европейски пазари коментира“eBay отваря неограничени възможности за растеж на малките и средни предприятия по целия свят, особено ориентирани към износа. Благодарение на нашата платформа, всеки може да регистрира продукти, напълно безплатно само за няколко минути и да получи незабавен достъп до 168 милиона потребители по целия свят. Днес виждаме колко успешни са нашите търговци, чиито обороти растат десетократно в рамките на една година.“

Лилия и Александър Колеви, собственици на фирмата „Crafts and Roses“, специализирана в експортна търговия с продукти от уникалната българска роза Дамасцена, започват своя бизнес, за да спечелят допълнителни доходи. Днес това е основната им дейност и те доставят своите продукти до клиенти от целия свят. Онлайн търговията им позволява не само да определят работното си време в хармония с нуждите на децата им, но и да създадат трайни приятелства с хора по целия свят.  Те са горди, че са сред най-успешните търговци на продукти от маслодайна роза. Лилия Колева казва: „Ключът към успеха е да си в постоянна комуникация с клиентите и да им предлагаш уникални продукти“.

Ако се интересувате да започнете своя онлайн бизнес, eBay съветва:

  • Стартирайте: Регистрирайте се бързо, без предварителни абонаменти.
  • Направете първата си оферта: Обявите се публикуват лесно от компютър или мобилно устройство, като можете да продавате едновременно нови или употребявани стоки.
  • Продавайте повече:  Можете наведнъж да регистрирате стотици продукти за продажба с наддаване или с фиксирана цена.
  • Станете глобален търговец: eBay ви позволява да достигнете клиенти по целия свят, само се уверете, че сте активирали опцията за доставка на продуктите до съответните пазари.
  • Получете достъп до клиенти от различни пазари: с помощта на нов инструмент  ebaymag.com търговците могат да публикуват своите оферти не само на страницата ebay.com, но и на регионалните сайтове за Великобритания, Германия, Австралия, Канада, Италия, Испания и Франция, като цените ще се превалутират автоматично, както и ще се смени езика на описанието на стоката.
  • Нуждаете ли се от помощ? eBay осигурява инструменти, които ви помагат да направлявате бизнеса си – Seller Hub, ви позволява да наблюдавате кои обяви имат най-добри резултати. Можете също да посетите Seller Centre за допълнителна информация.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *