Fitch понижи рейтинга на Япония до А

Fitch Ratings понижи кредитния рейтинг на Япония с една степен, след като правителството не успя да предприеме стъпки по корекцията на бюджета за настоящата фискална година, за да компенсира забавянето на икономиката, причинено от покачването на данъка върху продажбите, предава Ройтерс.

Fitch намали рейтинга на Япония с една степен до А, което е пет стъпки под топ рейтинга ААА. Перспективата е стабилна.

„Една от причините защо Япония има рейтинг А е нестабилността около базовата перспектива за държавния дълг“, посочи Андре Колкюн, ръководител на звеното за Азиатско-тихоокеански анализи на Fitch. „Толерантността към колебанията в растежа и лихвените проценти е ниска“.

Планът за намаляване на ставката на корпоративния данък също увеличава несигурността за това дали правителството ще генерира достатъчно приходи за справяне с дълговата тежест, каза Fitch в изявление.

Ходът на Fitch последва понижението от страна на Moody's Investors Service в края на миналата година и може да окаже натиск върху правителството да предприеме строги мерки в плана за фискална дисциплина, който трябва да бъде готов през юни.

През декември Moody's понижи рейтинга на Япония до A1, което е едно ниво над рейтинга на Fitch, отново поради забавянето на икономиката след увеличението на данъка върху продажбите.

Standard & Poor's постави на Япония рейтинг АА-, което е три стъпки под топ рейтинга ААА. Според агенцията рейтингът на Страната на изгряващото слънце е с негативна перспектива, което означава възможно скорошно понижаване.

Решението на кабинета на Шиндзо Абе в края на миналата година да забави повторното покачване на данъка върху продажбите до 10 на сто от текущите 8% затруднява премахването на първичния бюджетен дефицит през фискалната 2020 г. – важна цел на фискалната консолидация. Първичният бюджетен дефицит изключва разходите за обслужване на дълга и доходите от продажба на облигации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *