GM ще пусне автомобил без волан и педали

Cruise AV е замислен като автомобил за напълно самостоятелно движение.

Автомобилният концерн General Motors (GM) е поискал от Министерството на транспорта на САЩ разрешение за експлоатация на самоуправляеми превозни средства от ново поколение, съобщават от компанията.

Става въпрос за робомобила Cruise AV, проектиран на базата на електрическия модел Chevrolet Bolt. Още от самото начало Cruise AV е замислен като автомобил за напълно самостоятелно движение, без традиционните волан и педали.

С други думи, в конструкцията на Cruise AV не е предвидена възможност за движение в ръчен режим, а всички хора в салона се разглеждат като пътници. GM планира да пусне първите модели Cruise AV още през 2019 г.

Предполага се, че подобни автомобили ще решат няколко проблема. На първо място, самоуправляемите машини ще направят шофирането по-безопасно, второ – градовете ще станат по-чисти и трето – ще бъдат разтоварени пътищата.

В момента около 94% от всички пътни инциденти стават по вина на хората, отбелязва GM. При робомобилите човешкият фактор ще бъде напълно изключен. Освен това преходът към електрическо задвижване ще подобри качеството на въздуха в мегаполисите, а благодарение на самоуправляемите автомобили, транспортните потоци ще станат по-ефективни, информира technews.bg.

Развитието на безпилотния транспорт и умните градове се явява основа за появата на нова икономика на пътуване. Освободените времеви и интелектуални ресурси на хората ще доведат до трансформация на съществуващите индустрии и появата на нови, посочват от GM.

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *