Moody`s намали рейтинга на Турция

Агенцията за кредитен рейтинг Moody`s намали рейтинга на Турция до Ba2, тоест под ниво, което препоръчва инвестиции, пише Ройтерс. Причината е продължаващото отслабване на икономиката на страната и на политическите институции, както и растящия риск от увеличаване на дефицита по текущата сметка.

Правителството очевидно се фокусира върху краткосрочни мерки в ущърб на ефективната парична политика, категорична е Агенцията. Растат и външните рискове за страната, има и слабости в съдебната система, е видно още от изявлението.

Решението на Moody`s повлия негативно върху финансовите пазари в страната и беше отхвърлено от турското правителство, което акцентира върху бързия икономически растеж в страната след опита за преврат през лятото на 2016 година.

През септември 2016 година кредитната агенция намали рейтинга на Турция на подинвестиционно ниво – Ва1, отбелязвайки, че опитът за преврат е подкопал инвестиционното доверие към страната, смятана за една от най-обещаващите развиващи се икономики в света, информира investor.bg.

Конкурентните агенции също нямат добро мнение за ситуацията в Турция. Рейтингът на Standard & Poor’s е ВВ, а на Fitch – до ниво „Junk“.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *