Porsche направи най-голямото IPO в Германия от четвърт век

Производителят на луксозни спортни автомобили Porsche излезе на фондовата борса във Франкфурт и направи най-голямото IPO в Германия от 25 години насам, предава Reuters.

Porsche България

Акциите на компанията стартираха стабилно в четвъртък и се противопоставиха на разклатените пазари. Така дъщерното на Volkswagen AG дружество вече се оценява на 75 млрд. евро, превръщайки се във втория най-голям пазарен дебют в страната след Deutsche Telekom през 1996 г., информира economic.bg .

Volkswagen оцени акциите на Porsche в горния край на посочения диапазон и набра 19.5 млрд. евро от първичното предлагане. Със средствата се цели да бъдат финансирани усилията на групата за електрификация. Към 11 ч. българско време акциите на Porsche се търгуваха с ръст от 2.5% от емисионната цена от 82.50 евро.

Това оценява Porsche близо до пазарната капитализация на Volkswagen като цяло, която е около 84 млрд. евро, и го поставя пред конкуренти като Ferrari.

Това не е точно мечтаната среда за IPO днес“, посочи Томас Алтман, мениджър на богатството в QC Partners.

Всички подробности за новото 2020 Porsche 911 992 | Nastarta

Европейските листвания са изправени пред най-лошата си година от 2009 г. насам, тъй като инвеститорите се тревожат за възможна глобална рецесия на фона на растящата инфлация, нарастващите лихвени проценти и войната в Украйна.

От VW заявиха, че нестабилността на пазара е точно причината мениджърите на фондове да имат остра нужда от стабилен и печеливш бизнес като Porsche, в който да инвестират.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *