Sofix достигна 8-годишен връх

Основният индекс на Българската фондова борса SOFIX достигна до най-високото си ниво от края на 2008 г. През деня стойността на показателя се повиши до 623 пункта, което не се е случвало от 21 октомври 2008 г. В края на сесията затвори малко по-ниско на 621.96. В основата на повишението са акциите на „Софарма“, „Монбат“ и ПИБ.

Най-високото ниво беше през октомври 2007 г., когато индексът се покачи до 1952 пункта. Най-ниското е от юни 2001 г., когато е почти на дъното със 70.5 пункта. Другите индекси също се повишиха във вторник – BGBX40 с 1.16%, а BGTR30 с 0.99%.

Трети пореден ден на червено в Европа

За разлика от възхода в България на водещите борси в Европа властваше песимизмът и за трети пореден ден са на червено. Данните за германските индустриални поръчки показват, че те са се понижили с най-големия темп от финансовата криза насам. „Слабите индустриални поръчки в Германия показват, че Европа не върви само в една посока. Европейските активи отбелязват раздвижване в последно време, но тези данни сочат, че не всички новини са позитивни. Deutsche Bank също не помага“, коментира Нийл Уилсън, пазарен анализатор от ETX Capital, пред Reuters.

В Германия водещият борсов индекс DAX се понижи минимално – с 0.12%, като за втори пореден ден основен виновник за това е Deutsche Bank. Акциите на банката продължават спада си, след като в понеделник обяви плановете си за набиране на 8 млрд. евро допълнителен капитал. Банката обаче не е най-големият губещ за деня. Тази „чест“ се пада на E.ON, чиито акции се понижават с 2.8%.

Френският индекс CAC отбелязва най-голямото понижение в Европа с 0.5%. Големите губещи във Франция са Airbous Group, Sanofi, Pernod Ricard и Carrefour, като всяка от четирите компании отбелязва понижение на акциите си с между 1 и 1.3%.

Най-малък е спадът във Великобритания, където FTSE отстъпва с 0.1%. Там са и единствените европейски компании, част от голям индекс, които отбелязват отчетливо повишение на акциите си. Докато във Франция и Германия нито една компания не подобрява оценката си с повече от процент, във Великобритания Intertek и Travis Perkins бележат ръст от над 3%. Големият губещ за деня е Paddy Power, чиито акции се обезценяват с 5%.

Предпазливост в САЩ

Индексите в САЩ започнаха търговията в сряда на червено заради почти сигурното вдигане на лихвите на следващото заседание на Федералния резерв през следващата седмица. Данните за търговския дефицит показват тревожни сигнали – стойността на показателя за януари е на най-ниското си ниво за последните пет години – 65.3 млрд. долара. Причините са в няколко сектора, сред които са вносът на смартфони и поскъпващият петрол, информира capital.bg . Това може да помогне на плановете на президента Доналд Тръмп, който иска нови преговори с редица от важните търговски партньори на страната и увеличаване на производството вътре в нея.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *