S&P повиши кредитния рейтинг на Португалия

Министърът на финансите на Португалия очаква по-голямото търсене на държавни облигации от по-широк спектър инвеститори да понижи разходите за финансиране на дълга и на правителството и на корпорациите, след като кредитният рейтинг на страната беше повишен. Рейтинговата агенция Standard & Poor’s повиши оценката си от BB+ до BBB-, което се счита вече за инвестиционен рейтинг, посочва Bloomberg.

“Това има значително влияние”, коментира финансовият министър Марио Сентено. „Това позволява много по-широк спектър от инвеститори да включат португалски облигации в своето портфолио. Освен това частният сектор може да получи по-добри условия за финансиране, а това е много важно за португалските банки“, казва още Сентено.

Рейтинговата агенция повиши прогнозата си за икономическия ръст на Португалия, става ясно от съобщението от петък. Перспективата пред кредитния рейтинг е стабилна.

Възстановяването в страната е задвижвано от туризма и износа, като централната банка очаква тази година БВП да нарасне с 2,5%. Ускореният растеж помага на правителството на малцинството на социалистите да управлява бюджетния дефицит, който миналата година беше най-нисък от 40 години, информира investor.bg.

Кредитният рейтинг на страната според Fitch и Moody’s все още е под инвестиционно ниво, но и двете агенции повишиха перспективата от „стабилна“ до „положителна“.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *