Wall Street претърпя дълбок срив

Американските индекси се отлепиха от дъното, но все пак останаха на червена територия.

След като бяха чути изтрели пред Капитолия, където тази вечер заседават двете камари на Конгреса на САЩ, индексите се понижиха рязко, но само за кратко. И Белият дом, и Капитолия бяха затворени.

Простреляна е жена, която е направила опит да връхлети с колата си в оградата на Белия дом. Тя била подгонена от Secret Service. След кратка престрелка най-малко един полицай е бил ранен, твърдят говорителите на Капитолия. Secret Service нямат информация дали случилото се е терористична проява.

Основните американски индекси възстановиха част от загубите си, след като от New York Times съобщиха, че председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър ще направи всичко възможно страната да остане платежоспособна.

Dow Jones Industrial Average приключи сесията под психологическата граница от 15 000 пункта за пръв път от 6 септември тази година. Индексът на сините чипове се понижи с 0,90% до 14996,48 пункта. S&P 500 спадна също с 0,9% до 1678,66 пункта. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite слезе с 1,07% до 3774,34 пункта.

Най-силни понижения в индекса Dow Jones отчетоха акциите на Boeing и Chevron, съответно с 2,17% до 115,24 и 2,14% до 118,25 долара. Последва ги и DuPont със спад от 1,92% до 57,86 долара. Chevron пък е на крачка от започването на добив на шистов газ в Украйна.

Единствено книжата на Verizon приключиха с ръст от 0,47% до 47,01 долара за брой.

Понижения в цените на акциите на компаниите от индустриалния и от технологичния сектор оставиха S&P 500 на червена територия. Акциите на Apple поевтиняха с 1,5%, като натежаха най-много в технологичния сектор. Цената на акциите на Tenet бележи най-сериозен ръст – 5,40% до 46,27 пункта.

Заплахата от фалит е реална. САЩ достигат тавана на своя дълг на 17 октомври. Министерството на финансите съобщи, че, ако Конгресът не одобри вдигането на лимита, Америка ще трябва да обяви неспособност да изплаща своя дълг.

Блокирането на правителството на САЩ, след като Конгреса отказа да осигури краткосрочно финансиране на управляващите, за да могат да продължат дебатите за увеличаването на дълга, който ще стигне тавана на 17 октомври, ще се отразят на темпа на растеж на икономиката през последното тримесечие на годината. Това заяви председателят на Федералния резерв в Атланта Денис Локхарт.

„Ако процесът се протака, това ще повлияе негативно на растежа за четвъртото тримесечие на годината“, каза той, цитиран от Ройтерс.

Локхарт е на мнение, че решението на Фед да не намалява месечната си програма за изкупуване на облигации е оправдано от фискалната безизходица, в която се намира страната.

Фед не трябва да гледа краткосрочните прогнози за инфлацията, а трябва да се съсредоточи върху политиките, които могат да придвижат инфлацията до целта от 2% в дългосрочен план. Това заяви председателят на Федералния резерв в Далас Ричърд Фишър, цитиран от CNBC.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *