АНС шпионирала ”Сименс” заради договор с руското разузнаване

Агенцията за национална сигурност на САЩ се е опитвала да шпионира „Сименс“ при съвместните си дейности с Федералната разузнавателна служба (БНД) на Германия.

Като основание за искането за следене АНС посочила договор между „Сименс“ и руското разузнаване, при който се предполагало, че компанията предоставя комуникационни технологии на Москва,съобщи ДПА, като се позова на в. „Билд ам зонтаг“.

Тази новина е част от последния шпионски скандал в Германия, предизвикан миналия месец от медийните информации, че АНС полагала сериозни усилия да следи германски и европейски компании и служители,използвайки апаратура на БНД, предаде БТА.

Миналата седмица скандалът накарагерманското разузнаване значително да ограничи сътрудничеството си с АНС, очаквайки разследване на съвместните разузнавателни дейности, за които се съобщава.

Решението беше взето, след като АНС не представи ясна причина за всяко искане за следене.

Поредният скандал предизвикаразпалени дискусии в Германияза това дали канцлерката Ангела Меркел е способна да защитава германските интереси и за вредите, които разкритията може да са нанесли на отношенията на Берлин с европейските партньори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *