Асансьор към небето

Бурж Дубай – с 200 етажа

Най-високият небостъргач в света ще е готов съвсем скоро. Става дума за Бурж Дубай или Кулата на Дубай. Сградата има 200 етажа и е висока 818 метра – с над 200 метра по-висока от сегашния рекордьор.

Никой не може да ги наеме, нито купи. До последните осем етажа на Бурж Дубай, които се намират над най-скъпите апартаменти в света, достъп ще има само и единствено електротехникът на сградата. Само той ще може да се наслаждава на гледката. Там ще бъде разположена техниката, екраните от камерите, мониторите, антените и т.н. Кой обаче ще се настани в апартаментите под тях? Кога ще е завършен небостъргачът, колко метра точно ще е висок – всичко това е едва ли не държавна тайна.
Шейховете в Дубай страдат от неизлечима грандомания

Грандоманиятае опасна
От пет години новозеландцът Грег Санг живее под напрежение, работейки по 15 часа на ден, шест дни в седмицата. Той е изпълнителен директор на проекта и ръководи 11 000 работници от над 30 държави. Целта е ясна: да се поставят в сянка вавилонските кули и всичко друго, построено от човешка ръка досега. А поръчителят е шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактоум, владетелят на Дубай.
Шейхът иска не просто в Дубай да бъде построена най-високата сграда,атя наистина да надминава всяка едно строително съоръжение в света с поне 200 метра. Парите нямат значение. Е да, разбира се, че нямат. Говори се за 1,5 млрд досега, като това едва ли е краят.
До върха водят 11 300 стъпала
Небостъргачът е висок 818 метра, за сравнение – досегашният рекордьор Тайпе е „само“ 508 метра, а Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк някакви си 381 до покрива и 448 с антената. Когато проектът бъде най-сетне завършен, в него ще са вградени 330 000 куб. метра бетон и 142 000 кв. метра стъкло. Всичко това ще е струвало 22 млн. работни часа. Да припомним само, че парите нямат значение. Границите на горандоманщината очевидно също.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *