Банки ще активизират дейността на гаранционния фонд в Пловдив

Банки ще активизират дейността на общинския Гаранционен фонд в Пловдив. Няколко финансовите институции са подали оферти, които ще бъдат отворени в петък, съобщи зам.-кметът по икономика Александър Константинов, който подготви конкурса.

В началото на седмицата той обяви, че фондът не е отпуснал никакви кредити за подпомагане на малки и средни фирми, макар че е бил създаден точно с тази цел.

Проверка, извършена от зам.-кмета Константинов, установила, че 1.8 млн. лева са били сложени на сметка в Юробанк, вместо да бъдат на депозит. Парите престояли там една година и за тях са получени едва 9000 лева лихви, вместо 70-80 хиляди, колкото би донесъл депозитът.

Банките ще отсяват фирми, с които да се сключват гаранционни споразумения. Това ще са предприятия, които преговарят за кредит, но нямат необходимите обезпечения. Тогава ще се намесва Гаранционният фонд, но чрез банката, която е проучила фирменото досие и бизнес плана на кредитоискателя. Очаква се през тази година в авоарите на Гаранционния фонд да се добавят още около 1 милион лева. В него влизат 10% от приходите от сделки с общинско имущество. Рекордната сума от 10 млн. лева е заложена в плана за приватизация за 2009 г., одобрен от Общинския съвет на 12 февруари. За продажба ще бъдат предложени фирмите Ритон, Бъдеще, Митнически терминал и Битова тъкан.
Източник: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *