Бизнесът търси най-много технолози и психолози

В следващите 5 години ще се повишат нуждите на икономиката от специалисти по биотехнологии, хранителни и химични технологии, от психолози. ИТ технологиите и програмирането ще запазят лидерските си позиции и специалистите по компютърна и комуникационна техника ще бъдат все по-търсени. Това са очакванията на работодателите, анкетирани в рамките на новия рейтинг на висшите училища. В него за втора година се включва прогноза на бизнеса каква нужда от специалисти се очаква в следващите няколко години.

Най-търсените в следващите 5 години се очаква да бъдат висшистите в областта на биотехнологиите. 60% от анкетираните работодатели очакват да се увеличи нуждата от кадри именно в това професионално направление. Интерес ще има и за специалисти по хранителни и химични технологии. Такива са очакванията съответно на 55.54% и 53.75% от мениджърите, анкетирани за двете професионални направления.
Подемът на най-успешните професионални направления няма да забавя темпо, показват още прогнозите. 52.04% от работодателите очакват да се повиши нуждата от кадри за компютърна и комуникационна техника, а според 51.46 на сто ще се увеличава търсенето и на завършили медицина. Всеки втори смята, че ще се повишат нуждите от специалисти в областите енергетика, туризъм и машинно инженерство, показват още данните от рейтинга.
В очакванията на бизнеса има и някои изненади. Според повече от половината анкетирани работодатели (53.45%) в следващите години ще има глад за психолози. В списъка на професиите, които са дефицитни на пазара, рядко попадат такива с хуманитарен профил. Психологията беше и едно от малкото хуманитарни направления, които в тазгодишния рейтинг се радват на повишен интерес от страна на студентите – по последни данни тя е привлякла 200 младежи повече и бъдещите висшисти в тази специалност вече са почти 4000.
Нагласите на работодателите предполагат сериозни размествания на пазара на труда у нас в следващите години, тъй като перспективните според тях направления в момента не са от най-сполучливите за реализация. През изминалата година едва 14% от завършилите биотехнологии например са се реализирали като специалисти по природни и технически науки. 12.71 на сто работят като продавачи. Средният доход на завършилите е 816 лв., безработицата – 3.65%. Едва 37.43 на сто от биотехнолозите са си намерили работа, за която се изисква висше образование. Делът на продавачите сред студентите по хранителни технологии е малко по-скромен – 9.68%. Почти една пета от специалистите за хранително-вкусовата промишленост работят като приложни специалисти, а 8.74 на сто като специалисти. Средният осигурителен доход на специалистите по хранителни технологии е 700 лв. – по-малко от средната заплата за страната.

С по-добри заплати са завършилите химични технологии – 915 лв. И това професионално направление обаче захранва с работна ръка моловете – около 10% се реализират като продавачи. По 10% от висшистите в това професионално направление работят като приложни специалисти или специалисти. С по-добра реализация могат да се похвалят психолозите. Малко над 15% са на позиции за специалисти по обществени науки и култура, преподавателите са 13.48 на сто. Според данните от рейтинга психолозите изобщо не работят като продавачи. Средният им доход е малко над 819 лв.

Вероятно държавата ще трябва да предприеме мерки, за да повиши интереса на студентите към тези професионални направления и да ги направи по-атрактивни за бъдещите висшисти. От просветното министерство предвиждат целеви стипендии за студенти в приоритетни направления, като средствата трябва да дойдат от оперативната програма за наука и образование. Тези направления тепърва ще се уточняват и има шанс в тях да бъдат включени и тези, за които се очаква търсене от работодателите.

НАОПАКИ

За нуждите на рейтинга е направена и обратната анкета – какъв процент от работодателите очакват намаляване на нуждата от кадри в съответното професионално направление. Най-слабо според мениджърите ще е търсенето на експерти по теория и управление на образованието (17.48%) и история и археология (15.57%). Около 13 на сто са на мнение, че в близките години няма да се търсят учители. Почти същият е делът на работодателите, които очакват, че ще намалее нуждата от енергетици. Не се очаква намаляване на нуждата от кадри в областите математика, материалознание, туризъм и изобразително изкуство. Едва 1.78 на сто от анкетираните мениджъри смятат, че ще намалее нуждата от кадри за социалните дейности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *