Брюксел ни постави в шах до 14 декември

Англия може да ограничи достъпа на българи, прогнозира Ван Орден

СОФИЯ. Европа ще ни държи в шах до средата на декември. Решение за членството на България в ЕС няма да има до Срещата на върха, която ще се проведе на 14 декември 2006 г. в Брюксел. Това съобщи докладчикът за страната ни в Европарламента Джефри ван Орден в интервю, разпространено от пресцентъра „България в ЕС“.

На 26 септември Европейската комисия ще представи доклада си за България. Месец по-късно – на 20 октомври, ще се проведе неофициална Среща на върха на страните от ЕС.

Не смятам, че тогава ще вземат решение, няма да научим окончателното становище до последния момент, каза Ван Орден. Според него има положителни сигнали за 1 януари 2007 г. Може обаче членството ви да има някои условности, каза още докладчикът. И обясни, че те може да са както предпазни клаузи, така и ограничения за свободното движение на работна сила. Напълно възможно е моята страна – Великобритания, да наложи такова ограничение прогнозира Ван Орден. Според него това не било дискриминация.

Вълна от български работници няма за залее Европа, обяви ден по-рано в Брюксел премиерът Сергей Станишев пред 90 журналисти от всички водещи европейски медии. Той заяви, че България е страдала достатъчно за членство в ЕС от 1 януари 2007 г. Според него налагането на предпазни клаузи ще е нечестно и незаконно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *