БТК пласира облигации за 400 млн. евро

БТКе на път успешно да рефинансира част от дълговете си. Това се казвав съобщение на компанията, цитирано от Капитал.

В края на миналата седмица телекомът пласира успешно 400 млн. евро корпоративни облигации при сравнително добри условия. Емисията е пласирана при доходност от 6,625%. Според запознати към емисията е имало изключително висок интерес и поръчките за книжата са надхвърлили няколко пъти предлаганото количество.

Новите 400 млн. евро са част от ресурса, който групата на БТК планира да събере, за да рефинансира преструктурираните през 2012 г. задължения.

Освен облигациите в проекта са включени краткосрочен мостов заем от настоящите акционери в размер на 150 млн. евро и револвиращ кредит от 35 млн. евро. С това ще бъдат набрани общо 585 млн. евро, които да изплатят преструктурирания дълг от 588 млн. евро, една част от който е в БТК, а друга в компанията – майка на телекома.

„Като цяло всичко това се прави с цел да се намали задлъжнялостта на БТК и да се приведе структурата на собственосттаѝ в нормален вид (бел. ред. – в момента тя е разпределена на няколко дружествени нива в различни юрисдикции)“, коментира преди дни Цветан Василев.

Според него целта на акционерите е да се свие задлъжнялостта до около 2,5 пъти печалбата преди данъци, лихви и амортизация (EBITDA). При 160 млн. евро оперативна печалба през тази година това значи дълговете в групата да са не повече от 400 млн. евро, колкото ще е публичната емисия облигации, обясни Василев.

Допълнително рефинансирането с облигации ще удължи във времето погасяването на задълженията на телекома и вместо през 2017 г. ще ги изплаща през 2018 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *