България между стагнацията и рецесията

Българското промишлено производство пада за пореден месец. По-притеснителното е, че този спад се дължи на преработващата промишленост, която е един от основните експортно ориентирани отрасли на нашата икономика, коментира Десислава Николова от Института за пазарна икономика по БНР.

Очевидно проблемите, които има Европейският съюз и рецесията в еврозоната се отразяват и на българската икономика. Износът на България се свива през месеците от май до юни, това пък се отразява на индустриалното производство. Другите сектори на икономиката също не са в добро състояние.

Известното раздвижване, което се наблюдаваше при строителството през втората половина на 2012 г., вече го няма. То основно се дължеше на големите инфраструктурни проекти, финансирани с европейски средства. Едно от възможните обяснения за тази ситуация е смяната на правителството, политическата криза и съответно промените в ръководствата на държавните институции.

Друг фактор е създаването на Министерство на инвестиционното проектиране, за което са необходими десетки поправки в нормативни актове, а това очевидно спира работата по редица инфраструктурни проекти, финансирани от еврофондовете и от бюджета.

През 2013 г. в добивната промишленост има много сериозен спад. Причините за това са от една страна свитият международен пазар на метали и най-вече на желязо и на чугун. Другата е свитият износ на ток, който води до по-малко търсене на въглища.

Десислава Николова прогнозира два варианта за развитието на българската икономика. При по-благоприятния сценарий ще има близък до нулата растеж.

При по-неблагоприятния – продължаваща политическа криза, забавяне на големи капиталови проекти и евентуално влошаване на международната обстановка, България ще влезе в рецесия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *