България трябва да стане член на Eвропейския банков съюз

България трябва възможно най-скоро да стане член на Eвропейския банков съюз. Това заяви Кристофор Павлов, главен икономист в УниКредит Булбанк по време на 6-тото издание на икономическия форум „Шумът на парите”, предаде репортер на Economic.bg.

„Като член на банковия съюз на ЕС България ще има по-добри опции в областта на банковия надзор, той да се провежда с по-висока скорост и ще бъде по-ефективен. Самото качество на надзора значително ще се подобри, тъй като ЕЦБ ще има директна отговорност за цялата банкова система”, заяви Павлов.

„Ако България е член на единния надзорен механизъм, няма да има банки-любимци на властта. ЕЦБ ще наложи единен стандарт за всички банки в рамките на този свой механизъм, те ще са изравнени. Това е позитивно за публичния сектор и за клиентите, защото самите банки ще станат по-рентабилни, а цената на кредитите ще се понижи. На практика лихвите все още са високи и са пречка за възстановяването на икономиката”, обяви банковият експерт.

Икономистът наблегна на ключовата роля на дигитализацията на банковата дейност. „Всяка банка има своите планове и полага постоянни усилия за цифровизация на процесите. Такава област например е кредитирането на дребно, процесът е по-прост и се извършва предимно по електронен път”, обясни той.

Павлов разкри, че разходите за труд са доминиращи в разходната част на бюджета на банките. Той прогнозира, че през следващите 20 г. клоновете ще бъдат доминираща част от банковата дейност, за сметка на банкомати и ПОС терминали.

Не беше пропусната и актулната тема за курса на долара. Според Павлов това са най-трудните прогнози, а шансовете те да не се реализират са големи. „Пазарът на валути е силно волатилен през последните няколко години и вероятно тази тенденция ще се запази, дори ще се задълбочи в следващите няколко години“, поясни икономистът.

Експертът наблегна на различния регулативен подход между Фед и ЕЦБ. „Волатилността на долара е чудесна възможност за търговците, както и за банките за трупане на печалби”, добави Павлов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *