Всяка трета изпушена цигара е купена на черно

Всяка трета изпушена цигара в България е контрабандна. А бизнесът от малките магазинчета се е прехвърлил на улицата. Не ни беше трудно да открием едно такова физическо лице. Като ни видя, че пушим, тази жена веднага ни предложи евтини цигари. В България работят повече от 15 000 дилъри като нея. Така и нашият продавач отиде за цигарите зад блока. Докато чакахме, компания ни правеха мъж и жена, които се навъртаха наоколо.
Цигарите, които ни продадоха, естествено бяха без бандерол, предназначени за продажба в безмитни магазини. Иначе прилежно опаковани с тиксо. Преди нас и след нас имаше още купувачи на стоката. Запознати твърдят, че тук има редовни клиенти, а схемата работи очевидно успешно от години. От една кутия цигари пушачът пести левче, от всички продадени цигари като тези обаче загубите за държавата са милиони.
Дневно държавната хазна губи повече от 1 милион лева от контрабандни цигари. Намаляването им до минимум ще отнеме много години. В страна като Англия например борбата с контрабандата продължава повече от десетилетие.
Справка показва, че през тази година десетки дела за продажба на нелегални цигари са завършили със споразумение, а присъдите са условни. Съвсем друг е въпросът какво всъщност съдържат контрабандните цигари и какви могат да бъдат последствията от тях.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *