Глобяват арендаторите на микроязовири около Цар Калоян

Продължава бедственото положение в Цар Калоян. Някои от пострадалите жители обвиняват за огромната приливна вълна, причинила наводненията, трите микроязовира, намиращи се край града.

Проверка на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров и Басейнова дирекция – Дунавски район с център в Плевен показа обаче, че не микроязовирите, а изключително интензивният дъжд е причина за бедствието. Въпреки това арендаторите на трите язовира ще бъдат санкционирани за това, че не са сигнализирали за опасността за преливане до всички институции, които по закон трябва да бъдат информирани.

Фирмите, които ползват трите общински язовира, ще бъдат лишени от разрешителните им за ползване, като ще се оцени състоянието и нуждата от тези съоръжения. Това съобщи в интервю за предаването „Витамин” по Дарик радио директорът на Басейнова дирекция – Дунавски район Цветанка Димитрова.

По думите на Димитрова само на територията на Дунавски район, където попадат и селищата в Разградско, трябва да бъде оценено състоянието на над 750 язовира общинска собственост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *