Два месеца проверяват фирми за продан

Националната агенция за приходите (НАП) ще трябва в срок от два месеца да проверява фирми, които се подготвят за продажба. Това реши парламентът, като прие окончателно промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, предаде Дарик радио. За промяната съобщи преди време финансовият министър Симеон Дянков.

До момента този срок беше една седмица, но не бяха записани в закона възможностите на данъчните за проверка при продажба на дадена фирма.

Според приетите промените НАП ще може да проверява не само фирмата, обявена за продан, но и купувача. Целта е по този начин да се предотврати прехвърлянето на фирми на неграмотни, болни и социалнослаби хора.

„Обществена тайна е, че фирми със задължения към бюджета прехвърлят собственост към други фирми или се освобождават от тези задължения чрез сливания, вливания и други начини, а като следствие от това социално слаби се оказват длъжници с милиони към хазната“, коментира шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, цитирана от БГНЕС.

Миналата година се оказа, че пловдивчанин с онкологично заболяване в последен стадий е собственик на 17 фирми, които дължат 29 556 747 лв. данъци и осигуровки. Друг мъж пък, който живее в мизерия, е собственик на 11 дружества със задължения за 12 369 651 лева.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *