Десет щатски банки ще се изплатят на данъкоплатците

Финансовото министерство на САЩ ще даде възможност на десет големи банки да изплатят своите задължения към данъкоплатците по линия на програмата за финансова стабилизация. Това са заявили пред Bloomberg източници, запознати с въпроса, които обаче са пожелали да запазят анонимност.
JPMorgan ще бъде една от първите банки, която ще получи възможност да се освободи от финансовата помощ на държавата. Резултатите от стрес теста, който правителството приложи върху деветнадесетте най-големи банки, показаха, че JPMorgan заедно с още осем банки са достатъчно „здрави“ и не се нуждаят от допълнителен капитал.
Останалите десет банки трябва да привлекат общо 75 млрд. долара допълнителен капитал до края на октомври, за да се гарантира тяхната жизнеспособност, в случай че икономическите условия се влошат допълнително.
В понеделник ръководствата на десетте банки предоставиха на регулаторните органи своите планове за това по какъв начин възнамеряват да увеличат своя капитал и да привлекат нови средства. Федералният резерв е останал удовлетворен от техните стратегии и ще следи за тяхното ефективно изпълнение.
Настроенията относно освобождаването на част от големите банки от тяхното участие в правителствената програма породиха смесени чувства сред инвеститорите. Част от тях изтълкуваха новината като знак за стабилизация на финансовия сектор.
Други се опасяват, че е твърде рано за подобна стъпка, защото, ако икономическите условия продължат да се влошават, може да се окаже, че оцеляването на банките отново зависи от парите на данъкоплатците. Това би нанесло още по-тежък удар върху световната икономика.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *