Еврокомисията погна и Intel

Европейската комисия иска да сложи край на търговските хватки на американския производител на микропроцесори Intel и го обвинява за монополно положение на пазара. Това пише „Файнаншъл Таймс Дойчланд”.

Службата на еврокомисаря по въпросите на конкуренцията Нели Крус е събрала достатъчно доказателства срещу компанията и в края на лятото може да се очаква огласяването на решението, пише всекидневникът, като цитира източници от Брюксел. ЕК критикува Intel, че държи около 80% от световния пазар и че осигурява финансови облаги на различни производители от сферата на информатиката, ако се снабдяват от нея, а не от конкурента й AMD, по чието оплакване Брюксел води разследването, пише БГНЕС.

Не е изключено на американския гигант да бъде наложена глоба до 10% от годишния му оборот или 2,6 милиарда долара, съобщава „Файнаншъл Таймс Дойчланд“. Това ще едно от най-суровите наказания, налагани от Брюксел след рекордната глоба от 899 милиона евро на Microsoft за нарушение на една от неговите антитръстови разпоредби.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *