ЕК завиши очакванията си за икономическия ръст на България до 1,7%

Европейската комисия (ЕК) леко завиши очакванията си за икономическия растеж на България през тази година.

Брюксел прогнозира, че брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ни ще нарасне с 1,7%, докато предишната прогноза беше за растеж от 1,5%.

Новата прогноза почти се изравнява с очакванията на правителството, което заложи растеж от 1,8% в бюджета за 2014 г. Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) също очаква БВП да нарасне с 1,8%, а Световната банка – с 1,7%.

Според Еврокомисията пикът на безработицата в България вече е отминал. След като през 2012 г. нивото ѝ се покачи до 12,3%, а през 2013 г. нарасна до 12,9%, през тази година се очаква безработицата да се понижи слабо до 12,7%. През 2015 г. се очаква нивото ѝ да спадне до 12,1%.

За инфлацията от ЕК прогнозират, че през тази година ще остане почти стабилна на ниво от 0,5%, при 0,4% за 2013 г. По-съществено ускорение се очаква през 2015 г. – до 1,5%.

Бюджетният дефицит се очаква да остане стабилен – 1,9% от БВП, колкото и през миналата година. ЕК прогнозира, че дефицитът ще се свие до 1,7% през следващата година.

Публичният дълг обаче ще продължи да нараства – от 18,5% през 2015 г. той е достигнал 19,4% през 2013 г. и се очаква да нарасне до 22,7% през тази година. Догодина Брюксел прогнозира дългът на България да достигне 24,1%.

Излишъкът по текущата сметка пък се очаква да се свие до 1,3% през настоящата година от 2% през 2013 г., а през 2015 г. да достигне нулево равнище.

„Предварителните данни за БВП през 2013 г. показват, че има леко ускоряване на растежа през втората половина на 2013 г. Основен двигател на растежа е експортът, както и ръстът на публичните разходи, докато разходите на домакинствата са се свили“, отчитат от ЕК.

„Икономическото възстановяване се очаква да бъде на по-широка основа, като прогнозата е и за засилване на вътрешното търсене, а не само на износа. Възстановяването обаче се очаква да бъде бавно в сравнение с други реформиращи се икономики заради значителния спад на населението (поради застаряване и емиграция)“, допълват от Брюксел.

„Въпреки че покупателната способност на населението е подкрепена от ръста на заплатите и ниската инфлация, домакинствата остават внимателни към разходите. Доверието на потребителите все пак постепенно се подобрява. Също така търговията на дребно записва силен ръст през второто полугодие на 2013 г., което предполага и предстоящо възстановяване на потреблението“, пише още в доклада.

„Възстановяването при частните инвестиции се очаква да е по-значително. Инвестициите се подкрепят от сравнително стабилния финансов сектор. Продължават да намаляват и лихвите по кредитите и депозитите, което подобрява условията и достъпността на кредитите“, посочват още от Еврокомисията.

Според ЕК макроикономическите рискове изглеждат балансирани. Най-значителен според институцията е рискът, свързан с очакваното възстановяване на потреблението на домакинствата. То може да се окаже по-слабо от очакваното заради слабостта на пазара на труда.

„След четири поредни години от спад на заетостта пазарът на труда показва първи индикации за стабилизация от второто полугодие на 2013 г. Докато обаче заетостта в сектора на услугите и селското стопанство се стабилизира, в производството и строителството продължава да се съкращава работна ръка. Занапред се очаква възстановяването на пазара на труда да е бавно заради значителните несъответствия, изградени през годините на кризата“, подчертават от ЕК.

За Европейския съюз (ЕС) като цяло Еврокомисията прогнозира възстановяването да продължи. „След излизането от рецесия през пролетта на 2013 г. и три последователни тримесечия на забавено възстановяване перспективите са за умерени стъпка нагоре в икономическия растеж“, посочва се в доклада.

Очакванията са БВП на ЕС и еврозоната да се ускорят съответно до 2% и 1,8% през настоящата година от 1,5% и 1,2% през 2013 г. Ревизията на прогнозата за 2014 г. е с 0,1 процентни пункта във възходяща посока.

Пазарът на труда също се характеризира с бавно стабилизиране на заетостта, като безработицата продължава да е на рекордно високи равнища. Очакванията са за лек ръст на заетостта през годината и спад на безработицата до 10,4% за ЕС и 11,7% за еврозоната към 2015 г., като различията между отделните държави ще продължат да са значителни.

Очаква се да се задържи и тенденцията за слаб ръст на потребителските цени. Според прогнозата инфлацията през 2014 г. ще бъде 1,2% в ЕС и 1% в еврозоната.

Ще продължат да намаляват и бюджетните дефицити, прогнозират от Брюксел. Средно за ЕС се очаква бюджетните дефицити да се понижат до 2,7% от БВП, а за държавите от еврозоната – до 2,6%.

Дългът на държавите от ЕС обаче ще остане около 90% от БВП през настоящата година, а на страните от валутния блок – 96%.

Като най-голям риск пред икономическите перспективи се посочва загубата на доверие заради забавянето на реформите на европейско ниво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *