ЕС реши: Ще има паневропейски финансов надзор

Финансовите министри от ЕС се споразумяха да бъде изграден за първи път паневропейски финансов надзор, за да се извлекат поуки от сегашната световна криза, предадоха световните агенции.
“Министрите постигнаха споразумение“, проедолявайки силните резерви, които имаше британското правителство, което отказа да приеме каквато и да е форма на наднационално регулиране за могъщото си лондонско Сити, което е най-големият европейски финансов център, коментирал анонимен източник. Става дума за укрепване на надзора във финансовия сектор в светлината на кризата от 2008 година, като се създадат три нови паневропейски регулаторни органа, натоварени с надзора на банките, застрахователите и пазарите.
Днес във Файненшъл Таймс пък финансовият министър на Великобритания Алистър Дарлинг публикува своя статия, в която обяви, че Европейският съюз има нужда от единни правила за регулация на финансовия сектор, които да покриват банковата и застрахователна дейност и облигациите, както и от национални надзорни органи, които да сътрудничат за прилагането на единните правила.
Ако успеем да направим реформата правилно в ЕС, ще имаме потенциала да станем най-безопасната и силна пазарна площадка в света, регулаторната ни рамка ще има конкурентно предимство, коментира Дарлинг. Според него ако не се вземе правилното решение, рискуваме да “прогоним“ бизнеса към по-слаби юрисдикции с по-слаба регулация – това би бил най-опасният удар, който можем да си нанесем сами, подчертава той.
Безспорно е, че Европа има интерес британските финансови центрове, Ситито в Лондон и в Единбург да процъфтяват. Във Великобритания работят 600 чуждестранни финансови институции, 420 от които са европейски. Лондон управлява 50 на сто от световните суверенни фондови активи. Над половината емитирани нови акции биват листвани на нашите фондови борси, посочва Дарлинг.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *