Започна проверка на фирмите ”Солак” и ”Клюнчев”

По разпореждане на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма /МИЕТ/ Комисията за защита на потребителите /КЗП/ започна проверка на фирмите „Солак“ и „Клюнчев“.
Това съобщават на БТА от пресцентъра на министерството.
Проверка в Националния туристически регистър показа, че нито фирма „Клюнчев“ ООД, нито „Солак тур“ ООД са регистрирани като туроператори и/ или туристически агенти. Това означава, че нито една от двете фирми, споменавани като извършители на организирания превоз на български туристи до Македония, няма право да извършва организирането на групови или индивидуални туристически пътувания.
КЗП ще установява кой е организирал пътуването и дали са спазени изискванията за туристически пътувания, съгласно Закона за туризма. Ако няма туроператор и транспортната фирма „Клюнчев“ е организирала пътуването, закона предвижда: – при липса на регистрация за туроператорска дейност – глоба до 30 000 лв, при липса на писмен договор с необходимите реквизити – глоба до 5000 лв, при липса на ваучер – санкция до 5000 лв, а на реквизити за ваучер – до 1000 лв, при липса на професионална застраховка на фирмата – санкция до 3000 лв.
Участници в екскурзията, с които разговаря пресцентърът на МИЕТ, съобщиха, че пътуването е организирано от съпругата на Клюнчев – Боряна Георгиева. Предмет на проверката ще бъде дали Георгиева е представител на туроператор или турагент, за да организира групови туристически пътувания. Според Закона за туризма туристите трябва да имат договор за пакетно пътуване и медицинска застраховка, което не е направено, съобщават оцелели от трагедията.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *