Защо поданиците на Елизабет II пренебрегват вече чая?

Едва ли има човек, който да не знае за любовта на англичаните към чая. Пиенето на чай на Острова е традиция, издигната в култ от векове. Скоро обаче британците може да си намерят друго развлечение за запълване на следобеда, тъй като търсенето на напитката „изстива“.

Потреблението на чай в Обединеното кралство е намаляло с повече от една пета за последните пет години. Количеството продаден чай се е понижило от 97 млн. кг през 2010 г. на 76 млн. кг тази година. Купувачите се насочват към по-интересни топли напитки, според фирмата за пазарни проучвания Mintel, цитирана от британския вестник Telegraph.

Продажбите на обикновените пакетчета чай са спаднали със 17,5% за две години, като през 2012 г. са възлизали на 80 млн. кг, а миналата година са били едва 66 млн. кг.

Ема Клифърд, анализатор в Mintel, обясни, че стандартният черен чай не бил особено предпочитан, тъй като нямал особено вдъхновяващ имидж и изпитва трудности да задържи потребителския интерес при растящата конкуренция от други напитки.

Основен двигател в падането на пиенето на чай е растежът на основния му съперник при топлите напитки – кафето, което се радва на повишена популярност.

Макар консумацията на кафе на глава от населението да не се е увеличила във Великобритания, британците прекарват повече време в кафенетата и е по-вероятно да си вземат сутрешно кафе на път.

Въпреки спада от 22% на продажбите на чай през последните пет години, стойността на чаения пазар не намаля толкова стръмно и се понижи едва с 6% за последните 5 години до 654 млн. паунда. Това се дължи на нарастващата популярност и по-високите цени на нестандартните видове.

Чаят губи и от това, че потребителите отбягват хапването на вредни закуски, като продажбите на сладки и бисквити, които обикновено вървят с чаша чай, са намалели с 8% за периода от 2009 до 2014 година.

Продажбите на зелен чай обаче са скочили с 50% – до 36 млн. паунда.

Пазарът на плодовите и билковите чайове е нараснал с 31% и продажбите възлизат на 76 млн. паунда. Продажбите на по-специалните чайове като „Earl Grey“, „Chai“ и „Assam“ бележат ръст от 15% и са достигнали 63 млн. паунда.

Все пак чаеният пазар не е напълно изстинал. Очаква се потреблението му да продължи да намалява с по-нисък темп, докато стойността на пазара би трябвало да започне да се покачва от 2016 г.

От компанията Mintel посочват, че процентът на потребителите, които заменят чая с кафето, вероятно ще намалее и пазарът на чай ще започне да внесе подобрения, като създава премиум продукти и места, които ще насърчат по-големи разходи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *