Защо Франция и Германия излязоха от рецесията, а Великобритания не?

Години наред британските правителства са надценявали способността на британската икономика да запази своята стабилност в условията на криза. Често управляващите са изтъквали нейната гъвкавост и устойчивост в условията на влошена икономическа обстановка, пише BBC.
Ето защо сега всички се чудят защо Германия и Франция излязоха от рецесията преди Обединеното кралство? БВП на двете страни нарасна с 0,3% през второто тримесечие, докато този на Великобритания се сви с 0,8%. Причината за това се крие в голямата разлика между трите икономики.
Великобритания, заедно със САЩ, попадна в сърцето на финансовата криза, която доведе до глобален икономически спад. Финансовият сектор на Великобритания е много по-голям от този на Германия и Франция, и поради това ефектът от кредитната криза засегна страната много по-силно.
Германия и Франция също имат проблеми в банковия сектор, но за разлика от Великобритания, техните правителства не трябваше да се намесват толкова драстично в частния сектор, за да спасяват закъсали финансови компании. Налице са и други още по-важни разлики.
Германия е най-големият световен износител и производственият център на Европа. Тя разчита на износа да движи нейната икономика. Ето защо най-големият проблем на страната бе огромния спад в световната търговия, която според Световната търговска организация ще се свие с 10% тази година.
Именно забавянето на търговията със стоки и услуги в глобален мащаб доведе до рязко свиване на растежа на немската икономика в началото на годината. През първите три месеца на 2009 г. тя отчете спад от 6,7%, докато тази на Великобритания се сви по-слабо с 4,9%.
От пика в икономическия бум през 2007 г. до най-ниската точка на рецесията в началото на 2009 г. производството в Германия записа много по-силен спад, отколкото това във Великобритания. Със съживяването на световната икономика обаче немските компании отново произвеждат активно, за да отговорят на нарасналото вътрешно и международно търсене.
Междувременно финансовият сектор като цяло се стабилизира, но малцина очакват активността в него да се върне някога на нивата си отпреди началото на кредитната криза. Това означава, че кризата ще има по-дълготрайно въздействие в Обединеното кралство.
За да насърчи икономическата активност, правителството на Великобритания ще похарчи 1,6% от БВП на страната през 2009 г. Германия също ще задели 1,6% от нейния БВП за 2009 г., но ще похарчи още 2% през 2010 г. Във Франция се предвиждат стимули за общо 0,7% от БВП за двете години.
Икономиките на Германия и Франция са облагодетелствани не само от това, че мерките на правителствата ще продължат и през следващата година, но и от добре развитата им социална система, която играе ролята на т.нар. автоматичен стабилизатор при криза.
Социалната система в Германия и Франция е по-щедра и благодарение на това домакинствата получават по-голяма финансова подкрепа. Точно поради това двете европейски страни не пожелаха да последват САЩ и Великобритания в техния план за стимулиране на икономиката с държавни разходи.
Освен това Германия задели 5 млрд. евро за програмата „Кеш за стари коли“, в рамките на която всеки германец може да получи бонус от държавата при покупката на нов, икономичен автомобил. Мерките оказаха много силна подкрепа на автомобилния сектор, който е силно развит в страната.
В същото време Великобритания задели едва 300 млн. паунда за тази цел, а похарчи много повече за подкрепата на закъсали финансови институции – над 1,5 трлн. паунда. Това е много повече от сумата, която всички страни от групата на Г-20 са инжектирали в своите финансови сектори.

Това показва силната зависимост на британската икономика от състоянието на финансовия сектор. В допълнение на това британците са много по-задлъжнели отколкото повечето граждани на останалите европейски страни, което усложнява още повече ситуацията.
Именно голямата задлъжнялост на потребителите и правителството е поддържала икономическия растеж на Великобритания през последните години. Тя обаче е на път да достигне такива нива, че излизането от кризата чрез харчене и нови задлъжняване няма да доведе до устойчив резултат.
И все пак, новината, че френската и немската икономика набират скорост е добра за Великобритания, защото трите страни са важни търговски партньори помежду си. Остава отворен единствено въпроса за това колко стабилна и гъвкава е в действителност икономиката на Великобритания.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *