Иде краят на глобалния бум в цените на жилищата

Задава се краят на глобалния бум в цените на жилищата, показва последният доклад на Global Property Guide. Проучването на анализаторската компания показва, че кредитната криза и високата инфлация намаляват цените на жилищата през първите месеци на годината, съобщава Financial Mirror.
Ръстът на цените се запазва единствено в 13 от 34 наблюдавани държави.
Сериозен спад на цените на жилищата е регистриран в Латвия – през май жилищата са с 38% по-евтини спрямо същия период на миналата година. Сериозен спад има в цените на жилищата в Ирландия (13,2%), Люксембург (5,8%) и Португалия (4,3%).
Global Property Guide изчислява промените в цените в реално изражение, т.е осъвременени с инфлацията. В номинално изражение цените на жилищата в 28 държави се покачват, а само в 6 е регистрирано понижение. Жилищният сектор изглежда коренно различен, ако данните не бъдат осъвременени с инфлацията, отбелязват от компанията. В Украйна например ръстът на цените се забавя рязко от 79,5% на годишна база през първото тримесечие на 2007 година до 18,2% през 2008 година. В реално изражение обаче цената им е с 6,4% по-ниска спрямо първото тримесечие на 2007 година.
Цените на жилищата се увеличават рязко в страните, в които има и силен ръст на икономиката. В Шанхай имотите поскъпват с 40%, в България – с почти 32%, а в Хонконг цената на жилищата е с 31% по-висока спрямо миналата година. Ръст отбелязват и имотите в Австралия, Кипър и Тайван.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *