Как сами да изчислим доходността от пенсионния си фонд

Липсата на прозрачност за доходността от частните пенсионни фондове бе сред основните аргументи, които политиците използваха, за да защитят позицията, че парите от универсалните фондове трябва да се прехвърлят към Националния осигурителен институт. Факт е, че много от осигурените в тях не знаят каква е тяхната доходност, нито пък колко пари имат в личните си сметки, но е и истина, че нито държавните институции, нито самите пенсионни фондове полагат усилия да информират вложителите.

Така всеки трябва да намери сам решение, за да се информира. В. „Капитал“ предлага един лесен вариант за справка, само е необходимо да имаме интернет връзка да знаем кое пенсионно дружество управлява парите ни.

На интернет страницата на Комисията за финансов надзор може 24 часа в денонощието да се прави справка за доходността на фондовете. КФН на всеки три месеца публикува такава информация, като тя съдържа данни за печалбите и загубите от инвестиции, натрупани в личната ни сметка за период от 1 година. Когато пресмятаме доходността, трябва да вземем предвид движението на активите за два пъти по-дълго време назад.

Стойността на активите се формира от сумата на всички вноски в пенсионното дружество, като от сумата се вадят таксите и се добавят или изваждат печалбата и загубата от инвестирането на средствата.

Пенсионните дружества в края на всеки работен ден подават в Комисията за финансов надзор информация какъв е размерът на активите на всеки един фонд. След това КФН ги изчислява като дялове и публикува информацията на интернет страницата си. Движението на инвестициите на съответния фонд се разбира по това как се движат дяловете. За да се изчисли каква е доходността на всеки един фонд, е нужно да се вземе стойността на дела му в началото и края на избрания период. Информация за цената на дяловете се публикува в категорията „Регистри и справки“, която се вижда на стартовата страница на Комисията за финансов надзор в „Стойност на един пенсионен дял“.
Ако искаме да проверим каква е доходността на някой универсален пенсионен фонд от 1 януари до 23 декември 2014 г., виждаме, че към последния работен ден преди Рождество един дял е бил оценен на 1.557 лв. Необходимо е да вземем и цената му в последния работен ден преди периода, за който изчисляваме и виждаме, че на 30 декември миналата година тя е била 1.482 лв. Получава се следното:
Доходност в % = (Дял от 23 декември 2014 г. – Дял от 30 декември 2013 г.)/Дял от 30 декември 2013 г. Полученият резултат трябва да се умножи по 100. Доходност = (1.557 – 1.482)/ 1.482 = 0.0506 * 100 = 5.06%.

Формулата, по която Комисията за финансов надзор пресмята доходността, е малко по-сложна. В нея се взима предвид по-дълъг период от време, а резултатът е печалбата/загубата от инвестиции върху парите е точно за 12 месеца. Самата формула е описана в преходните и заключителните разпоредби на Наредба 12 на Комисията за финансов надзор от 10 декември м. г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *