Кратки финансови новини от 29.01.2015 г.

• Агенция Moody's Analytics изчисли загубите за икономиката на Ню Йорк от снежната буря във вторник на $200 млн. Най-много са пострадали транспортната система, търговията и дребния бизнес, както и работещите на час. Сред най-големите губещи са ресторантите и такситата. (Associated Press)

• Кратки финансови новини от 27.01.2015 г.• В новия рейтинг, съставен въз основа на Индекса за икономическа свобода на Heritage Foundation, Русия е слязла за една година с три позиции надолу и заема 143-то място. Общата ѝ оценка е нараснала с 0.2 пункта до 52.1. Положително са оценени предприетите мерки за оптимизация на данъчната система (по този показател Русия се задържа стабилно в Топ-50). Отбелязва се отслабеният административен натиск върху бизнеса (по този показател страната се е изкачила от 78-о място до 40-о).

• Юанът се превърна в петата по популярност валута в света. През 2014 година броят на операциите в юани се е удвоил според данните за транзакциите на SWIFT. През ноември китайската валута по честота на използване е изпреварила канадския и австралийския долари. През декември количеството плащания в юани е достигнало нов връх – 2,17%. За две години националната валута на Китай се е изкачила с 8 позиции по брой транзакции – от 13 до 5 място. (Aгeнция France Presse)

Подбор и превод – Ваня Йошева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *