Кредиторите на Химко избраха оздравителната програма на Ново Химко

Общото събрание на кредиторите на обявеното в несъстоятелност торово дружество „Химко“ избра днес оздравителната програма на учреденото наскоро дружество „Ново Химко“ АД, съобщи Dnes.bg. Представители на кредиторите, сред които държавните компании „Булгаргаз“ и НЕК, се запознаха с оздравителните програми на „Ново Химко“ и на основния акционер сега – „Интер РАО България“ АД.

Общото събрание на кредиторите на обявеното в несъстоятелност торово дружество „Химко“ избра днес оздравителната програма на учреденото наскоро дружество „Ново Химко“ АД. Представители на кредиторите, сред които държавните компании „Булгаргаз“ и НЕК, се запознаха с оздравителните програми на „Ново Химко“ и на основния акционер сега – „Интер РАО България“ АД.

Според изпълнителния директор на „Ново Химко“ Леонид Беренбаум тяхната оздравителна програма е предпочетена заради гаранцията, която дават за годишна доставка на 500 милиона куб. м природен газ директно за врачанския торов завод чрез руската компания „Газекспорт“, както и заради гарантираните международни пазари чрез швейцарската фирма „Индагро“.

Представители на „Интер РАО“ съобщиха, че ще обжалват решението за оздравителната програма, след публикуването му в Държавен вестник. Те уточниха, че има нарушения в дневния ред на събранието и по избора на оздравителната програма. Според данни от 25 февруари тази година, „Интер РАО България“ АД притежава 33,4% от капитала на „Химко“ АД.

Според оздравителната програма „Ново Химко“ ще изплати задълженията от над 160 милиона лева в срок от 10 години след тригодишен гратисен период. Дружеството ще направи големи инвестиции в реконструкция на производствените мощности за амоняк и карбамид и ще вложи 22 милиона долара в екологични дейности. Предвижда се също да бъде изградена нова

инфраструктура с терминал и жп гара.

С влизането в процедурата по оздравяване „Ново Химко“ придобива и собствеността на капитала на торовия завод. Председателят на Управителния съвет на дружеството Андрей Семерджиев съобщи, че от понеделник започва преназначаване на 300-те работници от фирма „Индагро“ в „Ново Химко“, като през следващите месеци ще бъдат назначени още 350 души. Според прогнозите му около нова година заводът може да заработи с 25 процента от капацитета си.

Вчера Върховният касационен съд даде ход на молбата на „Химко“ АД, в която се обжалва решението на Врачанския окръжен съд за обявяване на завода в несъстоятелност. Петчленен съдийски състав ще се произнесе в едномесечен срок относно основателността на обжалваното решение.

Днес бяха изтъргувани общо 121 700 акции на „Химко“ АД на средна цена 0,68 лв. за броий, или с 9,33% по-ниска цена от вчера.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *