МВФ опрости дълга на 19 бедни страни на стойност 3,3 млрд. долара

Международният валутен фонд (МВФ) потвърди, че е опростил дълга на 19 бедни страни на обща стойност 3,3 млрд. долара, съобщи АФП.

По този начин международната организация се съгласи с исканията на страните от Г-8, които призоваха МВФ, Световната банка и Африканската банка за развитие да опростят дълга на 18 страни.

МВФ добави две страни към списъка на Г-8 – Камбоджа и Таджикистан, като в същото време прецени, че има нужда от допълнителна информация в случая на Мавритания. Според фонда страната трябва да докаже, че спестените средства ще бъдат използвани за справяне с бедността.

„Ще анулираме изцяло дълга през следващите седмици“, е заявил говорител на фонда.

37 от 43-те богати страни, които трябва да дадат съгласието си за окончателното опростяване на дълга, вече са се споразумели. От организацията очакват останалите държави да се съгласят в следващите седмици.

Страните, които ще се възползват от опростяването на дълга, са Бенин, Боливия, Буркина Фасо, Етиопия, Гана, Гвиана, Хондурас, Мадагаскар, Мали, Мозамбик, Никарагуа, Нигер, Руанда, Сенегал, Танзания, Уганда и Замбия плюс Камбоджа и Таджикистан и с изключение на Мавритания.

Според организацията DATA (Debt Aids Trade Africa) решението на МВФ ще позволи на бедните страни да спестят средно 330 млн. долара годишно през следващите 10 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *