Немските власти повишиха прогнозите си за растежа на икономиката на Германия за тази и за следващата година

Управляващите в Берлин са по-оптимистично настроени относно икономическия растеж на Германия с оглед силното частно потребление и ниското ниво на безработица.

Икономическото министерство обяви възходяща ревизия на прогнозите за растежа на БВП на Германия за настоящата година до 1,8% от предишна прогноза за икономически растеж с 1,5% и до 1,8% през 2016-а година от предишна прогноза за повишение с 1,6%, след като през миналата година немската икономика нарасна с 1,6 процентни пункта.

Икономиката на Германия се радва на подем и на солиден икономически растеж на фона на продължаващо добро представяне на пазара на труда – повишаване на заплатите и увеличаване на заетостта, заяви Зигмар Габриел, който е министър на икономиката и енергетиката.

Основен стълб за настоящия подем са частните потребителски разходи, което прави този подем по-различен от предишните възходящи движения, допълни той. В продължение на години износът беше основната движеща сила на германската икономика, като същевременно, противно на много други европейски страни, германските потребители не бяха склонни на повече харчове. Но това се промени в последно време благодарение на ниската безработица и на по-високи доходи.

Сега правителството очаква германското частно потребление да се ускори с 2,0% през тази година и с 1,6% през следващата година след по-скромно повишение с 1,2% през 2014-а година.

Новите по-високи икономически прогнози на немското правителство бяха очаквани, тъй като се предполага, че ниските цени на петрола и по-слабото евро ще стимулират допълнително най-голямата икономика в Европа.

Новите правителствени прогнози отговарят в голяма степен на последните по-добри оценки за икономическия растеж на Германия, направени от международни институции и от водещи немски икономически институти.

През миналата седмица Международният валутен фонд прогнозира ръст на БВП на Германия с 1,6% през тази и с 1,7% през 2016-а година, докато немските водещи институти (т.нар. Think-Tanks) бяха дори по-големи оптимисти. В съвместен доклад, публикуван през миналата седмица, те заявиха, че най-голямата европейска икономика се очаква да нарастне с 2,1% през настоящата година и с 1,8% през следващата година, благодарение на ниските цени на петрола и на по-слабото евро.

Икономическото министерство на Германия очаква през настоящата година да бъдат разкрити 300 хиляди нови работни места и още 130 хиляди през 2016-а година, като в същото време прогнозира, че работната сила в страната ще достигне рекордните 43,1 милиона заети.

Според Зигмар Габриел се вижда леко ускоряване на глобалната икономика, докато икономиката на еврозоната се очаква да отчете малко по-високи темпове на растеж.

Слабото евро ще допринесе за повишаване на перспективите пред немския износ, но вносът ще превъзхожда външната търговия с оглед силната вътрешна икономика, посочи той.

Министерството на икономиката очаква износът да се повиши с 4,7% през тази година (от 3,9% през миналата) и с 4,5% през 2016-а година, докато вносът се очаква да нарастне с 5,7% през 2015-а (след повишение с 3,4% през 2014-а) и с 5,1% през следващата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *