Нови попълнения в Dow Jones Industrial Average

В понеделникстана ясно, че финансовата компания Citigroup и автомобилния производител General Motors (GM) ще отпаднат от Dow Jones Industrial Average (IA), считано от 8 юни. На тяхно място в индекса на 30-те най-добри публични дружества на фондовата борса в Ню Йорк влизат застрахователната компания Travelers и технологичният гигант Cisco.
За да бъде включена в индекса Dow Jones IA, една компания трябва да има отлична репутация, да демонстрира стабилен растеж, да представлява интерес за голям брой инвеститори и да отразявавярно състоянието на сектора, който представлява. След вчерашните промени Bank of America, JPMorgan, Travelers и American Express остават като представители на финансовия сектор.
От уебстраницата на Dow Jones става ясно, че фалитът на една компания, какъвто в случаят с GM,незабавно я дисквалифицира, независимо от нейната история или значение за икономиката. В същото време отстраняването на Citigroup се е наложило с оглед на преструктурирането на банката, което ще даде на държавата мажоритарен дял.
Главният изпълнителен директор на Citigroup Викрам Пандит иска да конвертира половината от преференциалните акции на държавата за общо 52 млрд. долара в обикновени. Това ще даде на правителството 34-процентен дял в капитала на финансовата институция, коетоозначава, че нейните акции няма да отразяват тренда във финансовата индустрия, а по-скоро успеха на самото преструктуриране, защото ще се усеща правителствената намеса.
За разлика от Citigroup, най-голямата по размера на своите активи финансова институция в САЩ – Bank of America, няма намерение да конвертира държавните преференциални акции на стойност 45 млрд. долара в обикновени. Другата финансова институция, която остава в индекса – JPMorgan, също иска да се изплати изцяло на държавата във възможно най-кратки срокове.
От компанията, която управлява индекса, уточняват, че не е изключено Citigroup да се върне в Dow Jones IA, в случай че нейното преструктуриране приключи успешно. Акциите на Citigroup са поевтинели с над 83% за последната година и в края на вчерашната сесия се търгуваха при ниво от 3,7 долара за акция. За сравнение – цената на книжата на банката достигна 55,7 долара в края на 2006 г. Citigroup е реализирала загуба в размер на 36 млрд. долара през последните шест тримесечия, по данни на Bloomberg.
На мястото на Citigroup в индекса ще влезенай-голямата по своята пазарна капитализация в САЩ застрахователна компания Travelers. Тя е предпочетена, за да се гарантира представянето на финансовия сектор в индекса, който в края на миналата година се раздели с още един представител на сектора в лицето на застрахователната компания AIG. На нейно място бе включен производителя на хранителни продукти и напитки Kraft Foods.
Що се отнася до заместника на GM в състава на индекса, на въпроса защо е предпочетена технологична компания на мястото на автомобилен производител, от Dow Jones отговарят, че Cisco произвежда продукти с ключово значение за сектора на информационните технологии. По този начин компанията помагала на американската икономика и култура да се приспособят към дигиталната ера, подобно на иновациите и влиянието на General Motors в началото на 20 век. Освен това включването на Kraft Foods е направило излишно добавянето на още една компания от сектора на потребителските стоки, каквито са автомобилопроизводителите.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *