Орешарски ускорява ваденето на държавни пари от КТБ

Това обяви самият премиер по време на срещата си с над 70 представители на протестиращите днес в министерския съвет. Темата за концентрацията на депозити на държавни предприятия в търговски банки беше сред дискутираните въпроси по време на продължилия повече от  два часа разговор.
„Ние заварихме подготвена наредба от служебния кабинет, съгласно която всяко държавно предприятие може да държи не повече от 25 на 100 от депозитите си в една банка“, напомни премиерът. Той изтъкна, че наредбата е въведена от настоящото правителство, без да се променя нищо и към настоящият момент действа. Орешарски поясни, че наредбата предвижда 6-месечен гратисен период, който се дава, за да могат предприятията да пренастроят банковото си обслужване. „На последното заседание на Министерски съвет възложих на министрите да изискат от директорите на държавни предприятия отчет какво са свършили по съобразяването с тази наредба“, изтъкна Орешарски. Според него 6-месечният срок, посочен в наредбата, е прекалено дълъг и е необходимо този процес да се ускори.
Представителите на протестиращите разговаряха с Орешарски за начина, по който ще бъде направена новата номинация за председател на ДАНС, както и за функциите и работата на държавната агенция. Премиерът заяви готовност да бъде направено широко обсъждане на кандидатурата за председател на ДАНС. Орешарски изтъкна, че сред задачите на ръководителя на агенцията приоритет трябва да е борбата срещу контрабандата и източването на ДДС.
Протестиращите приветстваха откриването на Дунав мост 2 и отбелязаха, че е необходима още работа за развитието на Северозападна България. Те попитаха премиера за конкретните мерки, които ще предприема в подкрепа на най- бедния район не само в България, но и в Европа. Орешарски заяви, че през следващия програмен период са отделени пари за подобряване на инфраструктурата в региона – например скоростната отсечка от София до Видин. Той отбеляза още, че се търсят начини да се насочат повече нови инвестиции към Северозападна България.
16:53 часа
Пламен Орешарски вади парите на държавата от ТБ Корпоратавна търговска банка АД, съобщава агенция БГНЕС без да стане ясно какъв е източникът на информацията и доколко достоверна е тя.Призив за това отправи по-рано днес политологът Евгений Дайнов. Той прикани правителството да изтегли парите на държавата както от ТБ Корпоративна търговска банка АД, така и от ТБ Първа инвестиционна банка АД. Според Дайнов по този начин правителството ще демонстрира желание да скъса с олигархичния модел, създаден в управлението през годините на прехода. Към настоящия момент значителна част от средствата на държавните дружества, особено на компаниите от енергийния сектор, са концентрирани в една банка. По този начин частните й собственици имаха възможност да управжняват влияние върху икономиката и медиите в страната.По последни официални данни в ТБ Корпоративна търговска банка АД се държат 59.4% от парите на Националната електрическа компания, 96% от парите на Булгартрансгаз, 88.2% от парите на БЕХ и 90.85% от парите на Булгаргаз. Електросистемният енергиен оператор държи 94.76% от средствата си в тази банка, допълва информацията си БГНЕС.
Да преустанови край на тази спорна практика бе една от задачите, които изпълни служебното правителство. То прие промени в правилника за реда на упражняване правата на държавата в търговските дружества с над 50% държавно участие. Така те ще бъдат задължени да не депозират повече от 25% от парите си в една банка. От обществото остава скрита информацията за това какви са точните суми, които тези дружества държат в трезорите, но по данни на служебния премиер Марин Райков 54% от депозитите се намират в трезора на една банка. Той не назова името на банката, но според официална информация на Министерството на финансите от времето на Симеон Дянков това е Корпоративна търговска банка (КТБ).През 2009 година тя е държала 37% от депозитите на държавните фирми, а през следващата година делът й вече е 70%. Само за пример, по данни на кредитната агенция Фич, 87% от парите на Българския енергиен холдинг или 624 млн. лв. са в КТБ.
ТБ Корпоративна търговска банка АД е публично дружество и акциите й се котират на Българската фондова борса. Днес интерес към тях й почти няма. Към края на деня са прехвърлени 10 ценни книги, а цената им се покачва с 3.38% до 87 лв. средно за лот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *