Отнеха лиценза на две руски банки

Централната банка на Русия отне лиценза на московската „Идеалбанк” и на петербургската „Ганзакомбанк”. Първата е лишена от право да извършва банкови операции заради нарушаване на федералните закони, както и на нормативните актове на Централната банка на Русия, според които трябва да намали размера на собствените си капитали под минималната стойност на уставния капитал от датата, на която кредитната институция е регистрирана. Банката е лишена от лиценз и заради неприлагане на мерките, предвидени във федералния закон за Центрабната банка на Руската федерация, съобщава Интерфакс.

„Идеалбанк” провеждал крайно рискова политика, като влагала капитала си в низкокачествени активи. Вследствие на изпълнението на изискванията на надзорния орган за формирането на резерв, който да е адекватен на поетите рискове, банката е изгубила значителна част от собствения си капитал. В „Идеалбанк” са назначени синдици.

Решението за отнемането на лиценза на „Ганзакомбанка“ пък е заради това, че кредитната институция не спазвала изискванията за противодействие на легализацията на доходи от престъпна дейност и финансиране на терорирзма, или заради подозрения, че е свързана с пране на пари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *