От спестовната книжка до онлайн банкирането

Преди повече от 50 години нашите баби са използвали основно един банков продукт – спестовна книжка. Когато попитах моята баба какво си спомня от банките, тя се замисли и обясни, че всички са внасяли по малки суми всеки месец на влог.

Днес, две поколения по-късно, прехвърляме пари от сметка в сметка, плащаме комунални услуги, заявяваме кредити чрез жестови команди през мобилните си телефони.

По данни на най-голямата банка в страната – УниКредит Булбанк, пет пъти повече клиенти за две години са започнали да извършват ежедневни банкови операции през мобилните си телефони. В същото време ръстът при използването на онлайн банкирането на годишна база е от 85%. Онлайн заявките за банкови продукти и услуги нарастват с около 40% на годишна база. 70% от ежедневните операции клиентите извършват изцяло чрез алтернативните канали за банкиране – онлайн или на зоните за самообслужване.

Но какви реални възможности и удобства за клиентите стоят зад тези цифри?

„Гражданска отговорност“ с два клика

Банките се стремят непрекъснато да развиват и внедряват иновации в полза на клиента, така че 24 часа 7 дни в седмицата, без значение къде се намираме, да използваме максимален брой услуги. И то такива, за които и през ум не ни е минало доскоро, че ще ни ги предостави която и да е банка. Така за първи път в България УниКредит Булбанк предложи на клиентите си възможност да закупят застраховка „Гражданска отговорност“ през онлайн банкирането. Шофьорите могат да направят сравнение между най-добрите оферти от водещите застрахователи в страната. В онлайн банкирането „Булбанк Онлайн“ клиентите могат да изберат начина на плащане на „Гражданска отговорност“ – наведнъж или на вноски, както и датата, от която да влезе в сила застраховката. След попълване на данните за моторното превозно средство, системата автоматично изчислява офертите на застрахователните компании. Полиците и стикерите се доставят по куриер на посочен адрес.

Чрез онлайн банкирането може да се закупи дори кола чрез банката, както и да заявим тест драйф на избрания автомобил.

Банкиране през таблети

УниКредит Булбанк вече създаде версия на мобилното си банкиране и за таблети. Потребителите могат да използват калкулатор на валути, да намерят най-близкия клон на банката и много друга полезна информация. След активиране, директно от устройството, клиентът има възможност да следи актуална наличност и движение по банкови сметки, информация по дебитни и кредитни карти и кредити. През тази година приложението дори ще бъде обновено с нова версия, която ще включва меню за плащане на битови сметки и възможност за автоматично заявяване на дебитни карти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *