Петър Чобанов: Не правете аналогия с банките от 1996 г.

Нямаме никакви основания за аналогии с банките от 1996 г., банковата система има солидни механизми за защита, каза финансовият министър Петър Чобанов пред БНТ. За разлика от сега, банките тогава са имали влошени активи, а икономиката е била доминирана от държавни предприятия с висока задлъжнялост. Тя се е финансирала от бюджета чрез държавните банки, отеляза Чобанов и подчерта, че сегашната ситуация е коренно различна.

Има съмнения, че слуховете са целенасочени, затова компетентните органи започнаха разследване, каза още министър Чобанов и предупреди, че податливостта на хората към слухове е вредна и опасна, тъй като по този начин те губят доходност.

Финансовият министър призова населението да се успокои, защото, по думите му, банковата система е стабилна, а влоговете на хората са гарантирани, благодарение на защитните механизми. Затова не е необходимо депозитите да се местят от една банка в друга, препоръча министърът на финансите.

Той припомни, че банковата система е с добра ликвидност, а правителството координира работата си с Българска народна банка. По думите му емитирането на външен дълг на България показва, че международните финансови пазари не смятат, че страната ни е пред банкрут, въпреки че напоследък сме били свидетели на непремерени политически изказвания за фалит на държавата.

Петър Чобанов не поддържа идеята да търсим помощ от Международния валутен фонд. Той смята, че първо трябва да се опитаме да се справим със собствени сили и да вярваме повече в собствените си възможности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *