Реалната цена на златото е 800 долара?

Пазарът на златото показва оживление, а 10-процентния напредък, който отбеляза ценният метал от началото на годината, възвръща надеждата у инвеститорите, че големият „мечи“ пазар, който продължава вече трета година, може би е достигнал своя край. Аргументите са, че цената на златото ще продължи да расте, тъй като инвеститорите ще търсят убежище срещу растящата инфлация, колебанията на валутния пазар и несигурността в геополитически план, пише Market Watch.

Не така смята обаче професорът по финанси в Duke University и един от водещите експерти по цената на златото Кембъл Харви, като според него шансовете златото скоро да се завърне до рекордно високите си нива от 2011 г, са минимални. Тогава контрактите на златото достигнаха връх от около 1 930 долара за унция, спрямо 1 320 долара през миналия четвъртък. А моделът на Харви вече е доказан, след като преди 18 месеца, когато златото се търгуваше при 1 700 долара за унция, той правилно предрече, че ценният метал е надценен. В момента Харви оценява златото на около 800 долара за унция.

Методът му на изчисление се основава на тенденцията цената на златото да пада, когато съотношението между цената на метала и индекса на потребителските цени (Consumer Price Index – CPI) нараства значително над средната си стойност от около 3,4. И обратно – златното поскъпва, когато съотношението падне под тази средна стойност. В момента CPI е на 237,1 пункта, което означава съотношение от 5,6.

Според Харви на златото ще му е нужно известно време преди да достигне справедливата си стойност. Евентуалното му възходящо движение пък не е задължително да бъде полегато, така че скок в близко бъдеще също не е изключен. Съществува един фактор обаче, който събужда съмнения у професора за последното – доходността по държавните облигации.

През последните десетилетия златото е показало, че реагира бързо на промяната в доходността по ДЦК, като движението на цената му е в обратнопропорционална зависимост с доходността. Така че, ако средната доходност расте в идните месеци, както смята Харви, то цената на златото най-вероятно ще пада в краткосрочен план.

Тук изниква и справедливия въпрос дали не трябва да се вземе предвид инфлацията при изчисляването на представянето на златото. Все пак златото е признато като едно от най-добрите инфлационни убежища. Неговата ефективност като такова обаче до голяма степен зависи от времевия хоризонт, смята съавторът на метода на изчисление на Харви Клод Ърб.

Златото далеч не е надеждно инфлационно убежище в краткосрочен план, отбелязва той, а е ефективно в дългосрочен план, който обхваща поне няколко десетилетия. Имайки предвид поведението на пазара Ърб е убеден, че инфлацията и доходността по държавните облигации ще растат през следващите няколко години, като най-вероятният резултат от това ще бъде по-ниска цена на златото.

Какви стъпки тогава трябва да предприемат инвеститорите, при положение че инфлацията расте? Ърб признава, че в краткосрочен план няма добро убежище от инфлацията, но е на мнение, че фондовете за средносрочни държавни облигации трябва да задържат позициите си, когато равнищата на лихвите и инфлацията се повишат, тъй като те могат да реинвестират в по-рентабилни активи, докато падежът на по-старите им облигации изтича, като по този начин те компенсират загубите на основен капитал от по-високата доходност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *